A-
A+

Kvinnors säkerhet ska stärkas i Storbritannien

'Hon promenerade hem' står det på ett av plakaten som hölls upp under en samling utanför parlamentet i London i måndags.
"Hon promenerade hem" står det på ett av plakaten som hölls upp under en samling utanför parlamentet i London i måndags.
StorbritannienTT

Bättre belysning, fler övervakningskameror och civilklädda poliser på barer och klubbar. Det är några av de åtgärder som ska förbättra kvinnors säkerhet efter ett uppmärksammat mord i Storbritannien.

Annons

Annons

Mordet på 33-åriga Sarah Everard, som försvann när hon promenerade hem från en vän i London i början på mars, har skakat Storbritannien. En 48-årig polis har häktats misstänkt för att ha kidnappat och dödat kvinnan och preliminärt kommer rättegången att inledas den 25 oktober.

Fallet fick Londonpolisen att varna kvinnor, be dem vara försiktiga och inte ta promenader på egen hand. Många menar att den typen av uttalanden antyder att det är kvinnors ansvar att själva undvika att bli attackerade.

Civilklädd polis

Ilskan kokar och pressen på regeringen att göra mer för att skydda kvinnor ökar. Och nu meddelar Downing Street att man tar "omedelbara steg" för att förbättra säkerheten för flickor och kvinnor, enligt BBC. Bland annat ska 25 miljoner pund (ungefär 295 miljoner kronor) gå till bättre belysning, övervakningskameror och ett pilotförsök i hela landet där civilklädda poliser ska spana efter misstänkta gärningsmän på pubar och klubbar.

Enligt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska lagstiftning leda till skärpta straff och fler poliser på gatorna.

I slutändan måste vi få bort våldet mot kvinnor och flickor och se till att varje del av det straffrättsliga systemet jobbar för att bättre skydda och försvara dem, säger han.

Annons

Annons

Kräver mer

Nick Thomas-Symonds från oppositionspartiet Labour menar dock att åtgärderna är långt ifrån tillräckliga. Han kräver fler insatser när det gäller frågor som rör trakasserier mot kvinnor, straff för mord i hemmet och ökat stöd för våldtäktsoffer.

En talesperson för gruppen Reclaim These Streets som anordnade en minnesstund för Sarah Everard i London välkomnar de extra pengarna, men framhåller för BBC att det behövs strukturella förändringar när det gäller "kvinnohat och rasism" inom regeringen, polisen och rättsväsendet för att kvinnor verkligen ska kunna känna sig säkra.

Polisen har fått hård kritik för vad som anses vara en överdrivet våldsam insats mot minnesstunden i söndags. Omkring tusen personer – de flesta kvinnor – samlades trots virusrestriktioner och fyra personer greps. En del kräver polischefen Cressida Dicks avgång, men premiärminister Boris Johnson säger att han har fullt förtroende för henne men att han också stödjer utredningarna av söndagens insats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!