L: Reformbehovet är 80-100 miljarder

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson redovisar partiets samlade krav inför höstens budgetförhandlingar under en pressträff i riksdagens pressrum.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson redovisar partiets samlade krav inför höstens budgetförhandlingar under en pressträff i riksdagens pressrum.
PolitikTT

Liberalerna ser ett reformbehov för 80-100 miljarder kronor de närmaste åren.

Partiet driver förslag för 40 miljarder i budgetförhandlingarna med regeringen.

Annons

Annons

Vi ser ett stort reformbehov, men också ett stort reformutrymme, säger L:s partiledare Nyamko Sabuni.

Hon och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson vill se en expansiv finanspolitik de kommande åren. Det behövs, enligt dem, för att "återstarta" Sverige efter coronakrisen.

Det är viktigt att vi inte börjar strama åt för tidigt, säger Persson.

L hänvisar till att en vanlig bedömning är att det behövs reformer för 80-100 miljarder kronor de närmaste åren.

Ingen finansiering

Enligt partiet behöver inte reformerna finansieras med besparingar eller skattehöjningar.

Vi har samlat i ladorna under flera år, säger Sabuni.

På en pressträff sammanfattade Sabuni och Persson de förslag man driver i budgetförhandlingarna med regeringen. De vill få igenom skattesänkningar för närmare 30 miljarder kronor nästa år.

Mats Persson understryker vikten av att sänka skatten för att skapa jobb

Jobben blir en stor och viktig fråga i höst, säger han.

Persson pekar på att det dröjde åtta år efter finanskrisen innan arbetslösheten hade sjunkit till nivåerna före krisen.

Annons

Annons

Vill sänka skatt

L vill sänka skatt på lägre förvärvsinkomster för tio miljarder kronor, sänka arbetsgivaravgifter för sju miljarder kronor och sänka bolagskatten för sju miljarder kronor. Sänkningen av arbetsgivaravgifterna rör företag som anställer unga mellan 19-21 år.

L föreslår också att företagens skatteavdrag för forskning och utveckling (FOU) utökas med en halv miljard och att den så kallade expertskatten för utländska forskare och experter sänks med samma summa.

L vill också utvidga ROT-avdraget från 30 till 50 procent.

Frågan är om Socialdemokraterna att gå med på de skattesänkningarna.

Det återstår att se. Jag förutsätter att fler partier vill göra åtgärder för att pressa ned arbetslösheten för unga, säger Persson.

Stärka välfärden

Andra budgetförslag från L är två miljarder kronor till utsatta områden och satsningar på skola och förskola. Partiet vill till exempel att det ska vara obligatoriskt att erbjuda även elever i årskurs 6 och 7 lovskola.

På klimatområdet föreslår L en halv miljard kronor för att anlägga fler våtmarker. Partiet vill också bygga ut laddinfrastruktur för framförallt tunga fordon.

L ser också behov av att stärka välfärden, till exempel genom att stärka äldreomsorgen och satsa mer på assistansersättningen.

Persson betonar också att kommuner och regioner måste få de pengar de behöver, men tillägger att det just nu år oklart hur stort det behovet är.

Sammanlagt bedömer L att partiets förslag för statsbudgeten för 2021 kostar omkring 40 miljarder kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons