A-
A+

L säger ja till att kunna söka SD-stöd

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni möter pressen sedan partirådet gått på hennes linje och röstat ja till att stötta ett borgerligt regeringsalternativ till nästa val.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni möter pressen sedan partirådet gått på hennes linje och röstat ja till att stötta ett borgerligt regeringsalternativ till nästa val.
PolitikTT

Liberalerna säger ja till att sikta på en borgerlig regering som kan söka stöd även hos Sverigedemokraterna (SD).

SD-ledaren Jimmie Åkesson kräver inflytande i proportion till sitt partis storlek.

Annons

Annons

Efter en flera timmar lång debatt sade L:s partiråd ja till partiledningens och partiledaren Nyamko Sabunis förslag i regeringsfrågan. Röstsiffrorna blev 59–31.

Att L ska sikta på en borgerlig regering efter valet näst år fanns det redan från början bred samstämmighet om. Den känsliga frågan var om en sådan regering ska kunna stödja sig på SD.

Den segrande linjen innebär att L ska kunna söka samsyn i olika sakfrågor med alla partier, även SD.

Debatten inför beslutet var särskilt het när det gäller möjligheten att budgetsamarbeta med SD. Den vinnande linjen innebär att en borgerlig regerings budgetpropositioner "i första hand" ska beredas av borgerliga partier. L vill inte se ett budgetsamarbete med något "ytterkantsparti" på det sätt som sker i dag mellan den rödgröna regeringen, L och Centern.

Många av de som som var kritiska till partiledningens linje ville ha en formulering som stänger dörren för budgetsamarbete med SD. Det röstades dock ned med 55–36.

Sabuni glad

Efter segern gladdes Sabuni över att majoriteten blev klar.

Med den här linjen kan vi säga till våra väljare att vi äntligen kan ta tag i de samhällsproblem som många möter i sin vardag, säger hon till TT.
Om vi inte tar det här beslutet, säkrar vi upp socialdemokratiskt maktinnehav för många år framåt.

Moderatledaren Ulf Kristersson välkomnar L:s beslut och skriver på Facebook att Sverige behöver en nystart och en borgerlig regering. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch ser beskedet som ett viktigt steg mot maktskifte.

Centerledaren Annie Lööfs reaktion låter annorlunda. "Jag beklagar att Liberalerna väljer att öppna dörren till ett antiliberalt och främlingsfientligt parti", skriver hon på Facebook.

Annons

Annons

Laddad debatt

Debatten i L:s partiråd, som föregick beslutet, blev lång och känslofylld. Partistyrelseledamoten Ingeborg Wiksten underströk att hon inte kan öppna upp för mer makt till SD.

Jag kan inte göra något annat än följa mitt hjärta, jag måste följa min själ och jag måste kunna stå upp för mina vänner och väljare och kunna se dem i ögonen, sade hon.

Marianne Damström Gereben, ombud från Stockholm, vill inte heller att L ska söka samsyn eller förhandla med SD.

Jag är rent ut sagt förbannad över att vi hamnat här. Att ett liberalt parti över huvud taget ska behöva ha den här diskussionen om något som sitter i vårt dna, sade hon.

Sabunis besked till förlorarsidan var efteråt att det behövs en liberalism med "markkontakt" och att man måste kunna prata med alla partier i riksdagen.

Försökte lugna

I debatten var kritikerna av partiledningens linje oroade för vad L kan gå med på i samtal med SD.

Sabuni försäkrade att hon alltid kommer att ta kampen för ett samhälle där alla har lika möjligheter och rättigheter. Sabuni hänvisade också till att hon i snart 30 år tagit strid mot rasism och för en liberal samhällsmodell.

I ett mejl till medierna skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson att det är "inte intressant för mig och Sverigedemokraterna att utgöra stödhjul åt en regering som inte ger oss inflytande som står i proportion till vår storlek".

Han understryker att just den punkten inte är förhandlingsbar.

På TT:s fråga till Sabuni var gränsen går i framtida samtal med SD svarar hon:

De röda linjerna går vid rättsstatens principer, fria domstolar, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter och individens rätt till utveckling och egna livsval.

Var besviken

Många på båda sidorna i debatten uttryckte oro för den splittring som regeringsfrågan skapat i L.

Framför allt på kritikersidan hoppades man på en sista minuten-kompromiss. Vissa vädjade till partiledningen. De ville ha ett tydliggörande om att L inte ska budgetförhandla med SD.

Det avvisades dock. L:s finanspolitiske talesperson Mats Persson menade att en borgerlig regering inte skulle kunna söka stöd från SD i liberala hjärtefrågor som att förstatliga skolan eller förstatliga den personliga assistansen för funktionshindrade.

Besvikelsen var stor bland kritikerna över att partiledningen inte kunde sträcka ut en hand.

Christer Nylander, riksdagsledamot och andre vice partiordförande, är en av dem mer framträdande kritikerna av partiledningens linje. Han tänker sitta kvar i riksdagen till valet 2022, men inte kandidera på nytt.

Jag har funderat över detta länge och jag är inte överraskad över att partiet tar den här inriktningen, säger Nylander.

Oro över avhopp

TT har talat med flera kritiker till partistyrelsens linje. Många av dem pekar nu på vikten av att ena partiet och jobba framåt.

Samtidigt finns en oro över att söndagens beslut kan leda till att många medlemmar hoppar av. Anna Lena Johansson, ordförande för Liberalerna i Stockholms län, konstaterar att flera redan har valt att lämna partiet.

- Vi har mycket jobb framöver för att få medlemmarna att stanna kvar. Och ja, jag stannar för att kämpa för liberala värderingar. Men man känner sig besviken.

Gunnar Nordmark, förbundsordförande i Kronobergs län, har inte bestämt sig om han ska kandidera för partiet igen.

Jag har ett antal uppdrag fram till och med årsskiftet 2022/2023. Sedan får jag ta under övervägande hur jag ska göra.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!