A-
A+

L vill satsa 6 miljarder mer på skolan 2022

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson, och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, presenterar partiets budgetmotion under en pressträff i riksdagens presscenter.
Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson, och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, presenterar partiets budgetmotion under en pressträff i riksdagens presscenter.
PolitikTT

Liberalerna (L) vill satsa sex miljarder mer på skolan än regeringen 2022. Man vill också sänka skatten mer på arbete.

L säger nej till regeringens familjevecka, höjt tak i sjukpenningen och till tillfälligt höjd a-kassa.

Annons

Annons

Liberalerna presenterade på fredagen sin skuggbudget. Där föreslås att den tillfälliga skattesänkningen under pandemin på arbetsinkomster blir permanent och förstärks från 2022.

Skattereduktionen beräknas omfatta 19,4 miljarder kronor. Samtidigt säger L nej till en del av de skattesänkningar som regeringen föreslår.

Netto innebär L:s förslag på sänkt skatt på arbete sju miljarder mer än regeringen 2022, enligt L:s ekonomisk politiske talesperson Mats Persson.

Han uppger också att de med högre inkomster får en större skattesänkning med L:s förslag jämfört med regeringens. L vill höja inkomstgränsen för när statlig skatt ska betalas.

Miljarder till skolan

Persson pekar också på en annan skillnad jämfört med regeringens politik.

Om man jämför vår politik med regeringens så ger den mer till den som jobbar än den som inte jobbar.

Liberalerna vill nu avskaffa plastpåseskatten, som partiet stod bakom och drev i samband med januariavtalet. Nu anses den vara ett misslyckande.

L vill också sänka beskattningen på ISK, investeringssparkonton. De första 300 000 kronorna som sparas på ett ISK-konto ska vara skattefria, därutöver ska schablonintäkten på 1,25 procent slopas helt.

Vi måste stimulera människor att spara, säger Mats Persson.

I budgetmotionen avvisar L regeringens utökade föräldraledighet, den så kallade familjeveckan, höjt tak i sjukpenningen och tillfälligt höjd a-kassa. Partiet vill också spara in 1,6 miljarder genom en bortre parentes i sjukförsäkringen.

I budgetmotionen gör man också en större satsning på skolan, drygt sex miljarder kronor mer än regeringen 2022. Partiet varnar för att pandemin har gjort att många unga riskerar att sluta skolan med stora kunskapsluckor.

Vi har en generation av unga som kommer ut i en vuxenvärld med ett stort kunskapstapp till följd av pandemin, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Annons

Annons

Mer undervisning

Därför vill L satsa pengar på ett särskilt statsbidrag till skolan.

Skolorna får möjligheter att utöka undervisningstid om det behövs och lärare ska kunna ge läxhjälp efter skoltid, säger Sabuni.

Det så kallade coronastödet till skolan uppgår till fem miljarder 2022. Dessutom vill L lägga 300 miljoner kronor på läromedel, 220 miljoner till språkförskola och 500 miljoner kronor för bättre lärarlöner i utsatta områden.

Liberalernas skolsatsning sträcker sig över tre år och innebär sammanlagt 14 miljarder kronor för åren 2022, 2023 och 2024.

Partiet vill också satsa 400 miljoner kronor mer på polisen än regeringen 2022. De pengarna ska gå till en riktad lönesatsning. Lönesatsningen är tänkt att växa till 800 miljoner 2023 och 1,2 miljarder 2024.

Det här är kanske det allra viktigaste vi kan göra för att fler människor ska kunna känna sig trygga, säger Sabuni.

Oklart om budgetstöd

Senare i höst ska först riksdagens finansutskott behandla de olika partiernas budgetar, sedan ska de röstas om i kammaren. Moderaterna och Kristdemokraterna har som avsikt att samla sig i ett gemensamt alternativ. Det är oklart om L kommer att stödja detta förslag.

Sabuni understryker att partiet kommer att förhandla med alla partier som vill ha liberal politik, även Sverigedemokraterna.

Jag hoppas såklart det är den liberala budgeten som går igenom. Men det är mest troligt att regeringen får igenom sin budget med stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.