A-
A+

Lag Edin historiskt – tredje raka VM-guldet

Sveriges lag efter VM-guldet.
Sveriges lag efter VM-guldet.
CurlingTT

Lag Niklas Edin är bäst i världen igen – och skriver samtidigt historia. Tredje raka VM-guldet säkrades via 10–5 i finalen mot Skottland.

Jag är supernöjd, säger Edin.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ställningen var 5–5 efter åtta omgångar, men Sverige skaffade sig ett kanonläge i den nionde. Då levererade Niklas Edin den matchavgörande stenen. Han skickade ut de två skotska stenarna ur boet och kvar låg fem svenska. 10–5 – och det blågula guldjublet bröt ut i Calgary.

Jag tänkte mycket. Det är ett slag som jag normalt har en bra chans på, men i den här situationen är det lite annorlunda, säger Edin i tv-intervjun efter guldet.
Jag var väldigt glad när den träffade den andra stenen i boet.

Tredje raka

I guldlaget ingår förutom Edin också Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren. Med guldet skrev de historia som det första laget att ta tre raka VM-guld.

Niklas Edin vann, med andra lagkonstellationer, guld både 2013 och 2015. Efter gulden med det här gänget både 2018 och 2019 dröjde det innan nästa chans dök upp, på grund av coronapandemin.

Vägen mot VM-guldet började lite trevande med en förlust i premiären mot Schweiz, men det blev snart bättre. Sverige vann grundserieomgången och i semifinalen mot just Schweiz, bara några timmar innan finalen, blev det seger med hela 11–3. Schweizarna tog senare bronset medan svenskarna stod för en strålande final.

Vi gjorde en väldigt bra turnering, speciellt i utslagsmatcherna, säger Edin som blev den förste spelaren att nå fem VM-guld.
Det var något man bara kunde drömma om tidigt i karriären. Det låg fruktansvärt långt borta. Nu, då vi har tagit prenumeration på VM-gulden, ökar pressen och för varje gång blir det lite tuffare att stå pall för favorittrycket, men vi släpper inte in de andra, säger han till SVT.

Annons

Annons

OS i sikte

Edin ostade också på sig att blicka framåt, för alla VM-guld till trots finns det en medalj som fortfarande saknas i svenskarnas prisskåp. Kvartetten tog silver i OS i Pyeongchang för tre år sedan och fyra år tidigare, i Sotji, knep Edins lag ett brons.

Om knappt ett år i Peking är målet att äntligen nå hela vägen. Och att vinna guldet i Calgary var ett skönt kvitto på att laget fortfarande kan prestera efter det långa uppehållet.

Vi vill verkligen vinna det där OS-guldet och jag tror att det här var ett enormt steg inför det, att verkligen känna att vi kan fortfarande kan göra vårt allra bästa i den här typen av mästerskap och prestera när det gäller.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr