A-
A+

Lag om Start-paus undertecknad av Putin

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.
RysslandTT-AP

Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under en lag som formellt pausar landets medverkan i Nya Start. Enligt dokumentet är det upp till presidenten att besluta om Moskva ska återgå till avtalet.

Annons

Annons

Beskedet om att Ryssland skulle pausa sin medverkan i Nya Start kom i slutet av ett nästan två timmar långt, annars nyhetsfattigt, linjetal som den ryske presidenten höll förra veckan. Landet har dock inte dragit sig ur Nya Start.

Nya Start skrevs under av dåvarande presidenterna Barack Obama och Dmitrij Medvedev i Prag våren 2010. Det följde på flera liknande överenskommelser, ursprungligen en idé från Reaganstyrets tid i USA på 80-talet, som skulle få ned, och kontrollera, antalet atomvapen hos de två supermakterna USA och Sovjet, sedermera Ryssland.

Avtalet stadgar bland annat att de båda länderna får kontrollera varandras vapenlager. Inspektörer har genomfört över 300 sådana inspektioner sedan det trädde i kraft för drygt ett decennium sedan.

Bland andra USA:s utrikesminister Antony Blinken och Natochefen Jens Stoltenberg har tidigare beklagat det ryska beskedet att landet pausar sin medverkan i avtalet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.