A-
A+

Lagen om gängrekrytering av barn testas

Lisa dos Santos, kammaråklagare, driver fallet där en man står åtalad för att bland annat ha använt sig av barn för att genomföra sina brott.
Lisa dos Santos, kammaråklagare, driver fallet där en man står åtalad för att bland annat ha använt sig av barn för att genomföra sina brott.
BrottTT

Gängkriminella rekryterar barn för att begå brott. Därför infördes nyligen en lag som förbjuder ett sådant utnyttjande av barn. Nu testas den nya lagen för första gången i domstol.

Annons

Den 1 juli i år infördes en ny lag som kriminaliserar gängens rekrytering av barn för att begå brottslighet. Nu på tisdag prövas lagen för första gången i domstol, erfar TT.

Då ställs en man inför rätta för flera brott mot en affärsinnehavare i Stockholmsförorten Rågsved. Vid ett av brotten har han använt sig av ett barn, enligt stämningsansökan. Barnet höll upp en mobiltelefon för företagaren ur vilken mannen framförde ett hot.

Jag anser att lagen är tillämplig på det här agerandet, säger Lisa dos Santos, kammaråklagare.

Kritik mot lagen

Innan lagen gick igenom ansåg vissa forskare och åklagare att lagen riskerade att bli tandlös. Det bedömdes bli svårt både att påvisa gängtillhörighet och att få den vuxna dömd om den unga själv har sökt sig till gängen och erbjudit dem sina tjänster.

Men Lisa dos Santos anser att detta inte utgör hinder för användning av lagen.

Det kan absolut vara så att barn själva söker sig till att begå brott, men det talar inte emot att en äldre som också betalar eller instruerar den unga kan dömas för det här brottet.

Det finns heller inga krav i lagen på att det måste handla om gängbrottslighet, utan alla brott där en äldre uppmanar en yngre till brottslighet berörs, säger hon.

Kommer inte hindra

Lisa dos Santos tror däremot inte att lagen kommer sätta några större käppar i hjulen för gängbrottsligheten.

Jag tror att det är så pass lukrativt att involvera yngre personer i verksamhet. Dels för att de gängkriminella själva kan hålla sig undan och slipper få blod på sina händer. Det är ganska jobbigt att begå den här typen av brott. Dels kostar det inte lika mycket för de kriminella verksamheterna om de yngre åker fast. Man kan ta in nya.

Men hon anser ändå att lagen är viktig.

Det är bra för samhället att markera att det inte är tillåtet att rekrytera barn och det ger en ingång för polisen i den brottsliga verksamheten, säger Lisa dos Santos.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig beskrivning av barn som rekryterats för brottslighet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.