A-
A+

Lagen som kan ge MFF ett större miljonregn

Malmö FF:s Veljko Birmancevic jublar när skåningarna slog Ludogorets med 2–0 på hemmaplan förra veckan i playoff till Champions League. Arkivbild.
Malmö FF:s Veljko Birmancevic jublar när skåningarna slog Ludogorets med 2–0 på hemmaplan förra veckan i playoff till Champions League. Arkivbild.
FotbollTT

Bara en plats i Champions League-gruppspelet ger Malmö FF över 190 miljoner kronor.

Om "rätt" lag gör skåningarna sällskap kan det växa till över 227 miljoner kronor – plus att MFF kan dra in över 28 miljoner kronor vid blott en seger i gruppspelet.

Annons

Annons

Malmö FF har en 2–0-ledning inför tisdagens bortamöte med bulgariska Ludogorets i det sista kvalet till Champions League-gruppspelet. Om MFF vinner dubbelmötet kan klubben räkna in runt 160 miljoner kronor i utbetalning från Uefa (Europeiska fotbollsförbundet).

Det är startsumman alla 32 deltagande lag får för en plats i Europafotbollens finaste klubbturnering, men den säkrade summan är större än så.

Klart är att Malmö även kommer att få ta del av den så kallade rankningspotten. Den klubb som har högst tioårsrankning när säsongens Champions League är färdigspelad får 32 andelar av potten – den som är lägst rankad får en andel.

Får hoppas på skrällar

Värdet för en andel uppgår till 11,6 miljoner kronor och 25 av 26 klubbar som är direktkvalificerade till CL-gruppspelet har en klart bättre rankning än Malmö, men franska mästarlaget Lille ligger precis bakom MFF, uppger Fotboll Skåne.

Det innebär att Malmö via två andelar kan se fram emot 23,2 miljoner kronor från den potten, men det finns miljoner anledningar för klubben att hålla tummarna för skrällar i pågående playoff-kval.

Om exempelvis Brøndby (i 1–2-underläge mot Salzburg inför returen), Ferencvaros (2–3 mot Young Boys) och Sheriff Tiraspol (3–0 mot Dinamo Zagreb) går vidare till gruppspelet har MFF tre klubbar bakom sig i rankningen, vilket kan ge ytterligare tre andelar och 34,8 miljoner kronor in på konto.

Annons

Annons

Del av marknadspotten

Dessutom kommer MFF få ta del av pengar från den så kallade marknadspotten, men hur många miljoner det blir därifrån är ovisst. Summan baseras på hur mycket tv-rättigheterna har kunnat säljas för i nationerna som har klubbar med i gruppspelet och hur långt en klubb går i turneringen, men en försiktig beräkning kan vara att MFF får runt tio miljoner kronor av denna pott.

Summa summarum: Om Malmö är det lägst rankade laget även när turneringen är färdigspelad våren 2022 innebär det att klubben kan räkna in runt 192,5 miljoner kronor i utbetalningar från Uefa enbart för deltagandet – om laget får sällskap av tre skrällklubbar kan den summan växa till närmare 227,6 miljoner kronor.

Då har vi inte ens räknat in att Malmö kan prestera sportsligt i Champions League. Oavsett hur gruppen ser ut kommer det att bli ett tufft motstånd, men om Malmö vinner blott en match ger den segern hela 28,6 miljoner kronor och en oavgjord match genererar 9,6 miljoner kronor.

Till åttondel: 98 miljoner kronor

Om MFF skulle skrälla rejält skulle enbart en plats i en åttondelsfinal (topp två i gruppen) ge hela 98 miljoner kronor – plus att det scenariot innebär att laget vunnit flera matcher (eller spelat oavgjort) i gruppen.

Även om Malmö förlorar dubbelmötet med Ludogorets har klubben säkrat tröstpriset i form av deltagande i Europa League-gruppspelet, vilket ger runt 90 miljoner kronor i enbart i startpengar.

Rättad version: Lille ligger bakom Malmö FF i tioårsrankningen, vilket ger en förändrad del av rankningspotten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!