-
+

Lagläkaren: "Persson borde ha plockats av"

Linus Persson har varit en av Sveriges bästa spelare i VM.
Linus Persson har varit en av Sveriges bästa spelare i VM.
HandbollTT

Linus Persson drabbades av en hjärnskakning i matchen mot Slovenien. Han kan spela igen tidigast i en eventuell VM-semifinal.

Med facit i hand borde han ha plockats av direkt, säger Sveriges lagläkare Daniel Jerrhag.

Annons

Annons

Det var i matchens första anfall som Linus Persson på fredagskvällen fick en smäll och dunkade bakhuvudet hårt i golvet när han landade. Ändå reste sig högernian och fortsatte att spela i 16 minuter till, men när han satte sig på bänken började smärtorna göra sig påminda.

Dagen efter meddelade handbollslandslaget att Persson drabbats av en hjärnskakning.

Han har inlett rehabilitering i form av hjärntrappan, vilket innebär att han är tillgänglig för match igen absolut tidigast på fredag (i en eventuell VM-semi), säger Daniel Jerrhag.

Som en ödets ironi fanns den blågule lagläkaren inte på plats i matcharenan i Kairo. Jerrhag, som var covidsjuk runt jul, har varit isolerad efter att döda virusrester gett positivt utslag i ett PCR-test.

"Olyckliga omständigheter"

Från sitt hotellrum såg Jerrhag hur de svenska ledarna på plats – förbundskaptener, sjukgymnast och fysioterapeut – lät Persson spela vidare.

Med facit i hand är det så att han skulle ha plockats av banan direkt, men man ska också vara medveten om att de som sitter på bänken inte har tillgång till repriser och vinklar som i tv-studion. Jag vill även poängtera att det inte är säkert att jag hade gjort en annan bedömning.
De (som fattade beslutet) kan inte hållas ansvariga, det var mycket olyckliga omständigheter att jag inte var där, säger läkaren som nu har testat negativt och får återansluta till den svenska VM-truppen.

I Viasats VM-studio riktade förre förbundskaptenen Kristján Andrésson kritik mot att handbollen inte har oberoende läkare som kan göra en bedömning.

Borde inte de resurserna finnas i ett VM?

Det kan man tycka, säger Jerrhag.

Vad kan det betyda för återhämtningen att han spelade vidare?

Det kan fördröja hans rehabilitering, men det är jättesvårt att säga. Det är inte optimalt, men det är hans första hjärnskakning.

Hur mår han?

Han är vid gott mod, men har fortfarande lite symptom. Han mår förhållandevis bra, måste jag säga.

Annons

Annons

Drabbats tidigare

Det är långt ifrån första gången som Sverige drabbas av hjärnskakning i samband med ett mästerskap. Så sent som i fjol missade Albin Lagergren stora delar av EM och Johan Jakobsson tvingades avsluta karriären efter att i EM 2018 fått en hjärnskakning för andra mästerskapet i rad.

Vad säger du om handbollens problem med hjärnskakningar?

Det är helt förfärligt enligt mitt sätt att se på det. Jag har inga siffror, men det känns som ett växande problem. Handbollen blir tuffare och tuffare och det får konsekvenser, säger Jerrhag.

Att införa huvudskydd tror han inte blir verklighet, men han vill se "ett ordentligt lyft för att få en korrekt diagnostik och en snabbare behandling".

Medan Linus Persson nu får ägna sig åt total hjärnvila – undvika skärmar och ljud och hålla sig i stillhet – är samtidigt en välkommen ersättare på väg till truppen i Egypten. Albin Lagergren, covidpositiv inför VM, har testat negativt och stärker upp positionen som högernia när Persson saknas.

Han har tränat två pass med Varberg i veckan, varav en internmatch på 20 minuter. Dessutom kört löpning och träning på egen hand, säger Daniel Jerrhag.

Mycket talar för att Lagergren kastas rakt in i hetluften i söndagskvällens avgörande match mot ryssarna, då Sverige behöver minst en poäng för att nå VM-kvartsfinal.

Vi har gjort värderingen att han kan komma in och hjälpa oss, men det betyder inte att han ska spela 2x30 minuter, säger förbundskapten Glenn Solberg, som beklagar Linus Perssons frånvaro.
Det är klart att han har gjort ett väldigt bra mästerskap och har spelat fantastiskt bra. Det är synd för laget och inte minst för honom.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss