A-
A+

Lågt grundvatten i halva Sverige

Grundvattennivåer för vecka 30.
Grundvattennivåer för vecka 30.
SamhälleTT

Grundvattennivåerna är på många håll i Sverige lägre än normalt för årstiden.

Lite sommarregn löser inte problemet.

Nu inför kommun efter kommun bevattningsförbud för att säkra tillgången på dricksvatten.

Annons

Annons

Grundvattennivåerna i små magasin är under det normala för årstiden i större delen av av Götaland, Svealand och efter Norrlandskusten. Det visar en färsk uppdatering från Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Just de små magasinen reagerar snabbt på nederbörd, enligt SGU, men det handlar ändå om månader innan det blir någon synlig effekt. Nivåerna just nu är ett resultat av vädret i våras, då det regnade mindre än det brukar göra i området under perioden, säger Anders Retzner, hydrogeolog vid SGU.

Regnet som kommer under våren – då det fortfarande är lite svalt och växtligheten inte har kommit i gång ordentligt – är väldigt viktigt för de små magasinen under sommaren. Att det inte fylldes på ordentligt i våras får vi dras med under sommaren, säger han.

"Bromsa upp"

Varken förra veckans värmebölja eller det regn som på många håll har följt på den kommer alltså märkbart att påverka grundvattennivåerna åt något håll.

Det regnet kan hjälpa till med nu är att bromsa upp den här sjunkande trenden och kanske se till att inte bottnen hamnar väldigt långt ner, säger Anders Retzner.

Små vattenmagasin finns i stort sett i hela Sverige. De bidrar bland annat med vatten till runt en miljon permanentboende personer i Sverige som får sitt vatten från enskilda brunnar.

Annons

Annons

Bevattningsförbud

De stora vattenmagasinen påverkas mycket långsammare av vädret och är viktiga för den kommunala vattenförsörjningen. Nivåerna där speglar hur vädret var ett, eller till och med flera, år tillbaka i tiden. Även i de stora magasinen är nivåerna på flera håll lägre än normalt för årstiden.

De låga grundvattennivåerna har fått kommun efter kommun att besluta om förbud mot att vattna trädgårdar och odlingar med kommunalt vatten, och att fylla på pooler. Vissa kommuner har bland annat även utfärdat förbud för biltvätt med vattenslang hemma. Tanken är att åtgärderna ska säkra tillgången på dricksvatten hela sommaren.

Kan vända i höst

I södra och mellersta Sverige är det i slutet av sommaren grundvattnet brukar stå som allra lägst. Detta på grund av att värmen under sommaren gör att vattnet dunstar samtidigt som växterna tar upp vatten.

Det är alltså ett tag kvar tills nivåerna vänder uppåt, för grundvattennivåerna är fortfarande på väg mot sin lägsta punkt som brukar nås i slutet av september. Sedan gör en kombination av att temperaturen sjunker och växtligheten minskar att det börjar fyllas på ordentligt med vatten i magasinen igen.

Det är inte förrän då man kan pusta ut och inte vara lika sparsam om man har problem, säger Anders Retzner.

I norra Sverige noteras de lägsta grundvattennivåerna i stället i slutet av vintern, före snösmältningen, eftersom nederbörden under vintern kommer som snö och inte som vatten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.