A-
A+

Läkare: Fler husläkare krävs efter nya råd

Marina Tuutma, andre vice ordförande i Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse.
Marina Tuutma, andre vice ordförande i Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse.
VårdTT

Mer än 15 procent av alla svenskar kan ha ett riskbruk av alkohol i och med de nya riktlinjerna. Men varken Sveriges kommuner och regioner eller Läkarförbundet tror att de nya råden kommer att överbelasta vården.

Annons

Efter att Socialstyrelsen tidigare i veckan uppdaterade sina riktlinjer för alkoholkonsumtion är det nu fler än 15 procent av alla svenskar som kan anses ha ett riskbruk av alkohol, enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR

Marina Tuutma är andre vice ordförande i Sveriges läkarförbund och är tudelad till de nya råden. Det eftersom det inte tillsätts några nya resurser till vården.

Vi har kunskapen men inte kapaciteten att hantera alla som ligger i riskzonen. För det måste vi bli dubbelt så många allmänläkare, säger hon.

Missbruk kopplat till skam

Samtidigt betonar hon att det är viktigt att prata om alkoholkonsumtion. Men för att en patient ska svara ärligt om sin alkoholkonsumtion krävs det tillit.

Vi frågar när det är relevant men det är inte alltid man får ett ärligt svar. Det krävs att alla har en egen husläkare man litar på, eftersom missbruk oftast är kopplat till skam, säger Tuutma.

Men de nya riktlinjerna kommer inte leda till att det blir någon överbelastning på vården, enligt Ameli Norling sektionschef för hälso- och sjukvården på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Om alla skulle söka sig till vården samtidigt skulle det bli för många att hantera, men det tvivlar jag på kommer att ske, säger hon.

Finns hjälp att få

Huvudpoängen med de uppdaterade riktlinjerna är att att regionerna ska börja inkorporera de här frågorna i nuvarande arbetssätt. Är man själv orolig över sin alkoholkonsumtion finns det mycket hjälp att få, påpekar hon.

Det finns tips och stöd till den som känner att den dricker för mycket, både på 1177 och på andra sidor såsom hemsidan IQ. Även riktade hälsosamtal från vården har visat sig fungera bra.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.