A-
A+

Läkare nekar – skyller på erektionsbehandling

En före detta läkare för det brittiska cykellaget fälls för dopningsbrott. Arkivbild.
En före detta läkare för det brittiska cykellaget fälls för dopningsbrott. Arkivbild.
CykelTT-AFP

Den brittiske läkaren Richard Freeman stängs av efter att ha försett en cyklist med en dopningsklassad substans.

Läkaren nekar till att han visste vad det skulle användas till – och hävdar att han trodde att preparatet skulle användas för att behandla en tränares erektionsproblem.

Annons

Annons

Richard Freeman var chefsläkare för det brittiska cykelstallet Team Sky (numera Ineos Grenadiers) samt det brittiska cykelförbundet mellan 2009 och 2017.

Han döms för att ha införskaffat en förbjuden form av testosteron med "vetskapen eller tron" att den skulle ges till en icke namngiven cyklist som prestationshöjande medel.

Freeman har erkänt flera av åtalspunkterna, bland annat att han köpt testosteronet, att han ljugit för Storbritanniens antidopningsorganisation och att han fört slumpmässig dokumentation. Men han nekar till att han skulle känt till vad preparatet skulle användas till.

I stället hävdar Freeman att testosteronet använts för att behandla en tränare för det brittiska cykellaget samt Team Sky som haft erektionsproblem.

Men brittiska läkartjänstens domstol tror inte på den förklaringen och anser att Freeman visste om, eller anade, att testosteronet skulle användas av en aktiv cyklist.

Straffet är ännu inte fastställt.

Storstjärnorna Bradley Wiggins och Chris Froome körde båda för Team Sky under Freemans tid i stallet.

Storbritannien har varit en framstående cykelnation det senaste decenniet. Bland annat tog man flest olympiska medaljer i cykelgrenarna på OS i Rio de Janeiro 2016, tolv stycken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!