A-
A+

Läkare vädjar till äldre: "Ta Astravaccinet"

Alldeles för ofta ratas Astra Zenecas vaccin Vaxzevria av äldre, enligt Region Gävleborg. Arkivbild.
Alldeles för ofta ratas Astra Zenecas vaccin Vaxzevria av äldre, enligt Region Gävleborg. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Alldeles för ofta ratar personer över 65 år sin inbokade vaccination när de får veta att det är Astra Zenecas vaccin som ska sprutas in i armen. Det meddelar Region Gävleborg, som nu uppmanar invånarna att ta vaccinet.

"Risken att bli allvarligt sjuk är så mycket större," säger chefläkare Tommy Lundmark.

Annons

Annons

Annons

Annons

Doser av Astra Zenecas vaccin Vaxzevria riskerar att behöva kasseras när skeptiska invånare ger vaccinet kalla handen. Nyttan med vaccinet överstiger dock med råge farorna, enligt Regionen Gävleborgs smittskyddsläkare och chefläkare, som vädjar till de äldre.

"Extremt synd"

"Det är extremt synd av många skäl. Risken att bli allvarligt sjuk i högre ålder är så mycket större än risken att drabbas av de sällsynta biverkningarna. Vaccin räddar liv, både ditt och andras", säger chefläkare Tommy Lundmark i ett pressmeddelande.

Gävleborg bedöms för tillfället vara en av de allra värst drabbade regionerna i Sverige, enligt intensivvårdsregistret.

Annons

Annons

Drabbade oftast yngre

Den extremt ovanliga biverkningen att få blodpropp i kombination med låga halter av blodplättar har främst drabbat kvinnor under 60 år, enligt en granskning. I Sverige ges därför endast Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år och så länge det finns begränsat med vaccindoser kommer äldre i regionen att få Astra-vaccinet.

"Vi anser inte att rädslan för Vaxzevria bland de äldre är befogad. Just nu har vi dessutom en mycket hög smittspridning i vårt län och ett mycket högt tryck på sjukvården, vilket gör det ännu mer angeläget att befolkningen låter vaccinera sig", säger Shah Jalal, Region Gävleborgs smittskyddsläkare, i pressmeddelandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?