A-
A+

Läkaroro: Nytt it-system kan skada patienter

Bild inifrån Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Regionen har upphandlat ett it-system för miljardbelopp men läkarna tror att det riskerar att leda till patientskador. Arkivbild.
Bild inifrån Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Regionen har upphandlat ett it-system för miljardbelopp men läkarna tror att det riskerar att leda till patientskador. Arkivbild.
InrikesTT

Ett nytt it-system som inhandlats för miljardbelopp i Västra Götalandsregionen får kritik för att vara patientosäkert, rapporterar SVT Väst.

Annons

Annons

Det nya systemet som kallas Millennium kritiseras av läkare för att inte vara kompatibelt med svensk läkemedelsstandard. Det kan därför finnas en risk för att systemet föreslår fel typ av läkemedel till patienterna, hävdar de.

Millenniums egen läkemedelsdatabas kan inte samordnas på ett lätt sätt med svenska läkemedelsdatabaser, säger Ylva Kastrup, specialistläkare på Sahlgrenska, till SVT Väst, och fortsätter:
Det kan innebära att patienter får fel sorts läkemedel.

Ska lösa frågorna

Tanken är att Millennium, som köpts in från det amerikanska bolaget Cerner, ska samla flera olika system som används inom sjukvården till ett.

På Västra Götalandsregionen pågår arbete med att lösa problemen med det nya systemet. Det uppger Ragnar Lindblad, ansvarig för Framtidens vårdinformationssystem vid Västra Götalandsregionen.

Vi kommer att lösa de här frågorna, det pågår arbete med det medan vi sitter här. Vi kommer inte införa ett system som är patientfarligt, säger han till SVT Väst.

Annons

Annons

Tidigare kritik i Skåne

Först ut i Sverige att köpa in systemet Millennium var Region Skåne år 2018. Den upphandlingen blev föremål för granskning av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i början av året – både på grund av frågor om patientsäkerhet och informationssäkerhet.

I april i år lade Ivo till Västra Götalandsregionen i den granskningen.

Även Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), tidigare Datainspektionen, har granskat informationssäkerheten i det upphandlade systemet. Den granskningen kom bland annat fram till att det saknas rättsligt stöd för att låta patientuppgifter hanteras av det amerikanska bolaget Cerners personal i Indien och USA, rapporterade SVT Skåne i somras.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.