A-
A+

Lämnade Ryssland – nu gör han landslagsdebut

Armin Gigovic efter onsdagens träning på Estádio Algarve i Portugal. 20-åringen gör A-landslagsdebut mot Island på torsdag kväll.
Armin Gigovic efter onsdagens träning på Estádio Algarve i Portugal. 20-åringen gör A-landslagsdebut mot Island på torsdag kväll.
FotbollFaro, TT:s utsände

Från krigets Ryssland, via Helsingborg och Odense till A-landslaget.

Efter ett snårigt 2022 ska Armin Gigovic nu göra sin första landskamp.

Men framtiden i klubblaget Rostov är fortsatt oviss.

Ingen vet vad som kommer att hända, säger den 20-årige mittfältaren.

Annons

Annons

På grund av kriget i Ukraina har Internationella fotbollsförbundet (Fifa) beslutat att utländska spelare i den ryska ligan får pausa sina kontrakt till sommaren 2023, vilket möjliggjort utlåningar till andra klubbar.

Armin Gigovic, som har kontrakt med Rostov till 2025, återvände därför till Helsingborg där han spelade under den allsvenska vårsäsongen innan han i somras flyttade vidare till danska Odense.

Hösten i Danmark blev en succé, men det är oklart om det blir en fortsättning i Odense, där Andreas Alm är tränare och Björn Wesström klubbdirektör.

TT: Tror du att du kommer att återvända till Ryssland?

Inte nu i alla fall. Vi får se vad fortsättningen kommer att leda till. Jag kommer att ge besked efter landslagssamlingen, då får ni bättre koll, säger Armin Gigovic.

Svårköpt

Mycket tyder på att han stannar i Odense åtminstone fram till sommaren. Björn Wesström har dock sagt att en permanent övergång är trixig att få till, då avtalet med Rostov inte innehåller någon köpoption.

Nej, då måste vi köpa loss honom från Rostov, och de är inte intresserade av att sälja, sade Wesström till TV4:s Fotbollskanalen i november.

Gigovic säger att han till "80–90 procent" vet vad som väntar den kommande säsongen. Han säger också att den framtvingade flytten från Ryssland i slutändan kan ha gynnat fotbollskarriären.

Det som var så himla tråkigt var att jag var i en så bra form, och när det här kom så blev det att jag fick börja om på nytt. Men det kanske var menat, säger Gigovic.
Tiden i Odense har varit jätteviktig, jag har utvecklats mycket under den korta perioden där. Jag är tacksam och glad över att det blev så.

Annons

Annons

Stort ögonblick

De fina insatserna 2022 har också imponerat på Janne Andersson. Landslagets förbundskapten har med Gigovic i truppen till den pågående januariturnén i Portugal. På torsdagskvällen startar 20-åringen på Sveriges innermittfält i landskampen mot Island i Faro.

Det ska bli jättekul, jag ser verkligen fram emot det ögonblicket. Det är stort, säger Gigovic.

Vad som händer efter landslagslägret, och om det någonsin blir en återkomst till den ryska ligan, är saker som han skjuter på framtiden.

Jag har ingen aning. Ingen vet vad som kommer att hända, jag är i en sits där ingen vet. Vi får se hur det blir fram till sommaren, den här grejen som Fifa har gått ut med gäller till sommaren, vi får se vad som händer då.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.