-
+

Länder stoppar stöd till homofob region

Tre länder stoppar ekonomiskt stöd till ett projekt i Polen, med anledning av att området utropats till en 'hbtq-fri zon'. Arkivbild.
Tre länder stoppar ekonomiskt stöd till ett projekt i Polen, med anledning av att området utropats till en "hbtq-fri zon". Arkivbild.
PolenTT

Norge, Island och Liechtenstein har dragit tillbaka ett ekonomiskt stöd till en region i Polen som utropat sig till en "hbtq-fri zon", rapporterar Thomson Reuters Foundation.

Annons

Annons

Länderna backar ifrån ett kultur- och naturarvsprojekt där det mesta av de motsvarande nästan 19 miljoner kronor som investerats kommer från europeiska länder. Beslutet att stoppa utbetalningen togs i höstas, men har offentliggjorts genom att en polsk aktivist publicerat en brevväxling mellan norska och polska myndigheter.

Regionen i fråga, vojvodskapet Nedre Karpaterna (Podkarpacie), har genom att så tydligt formulera lagstiftningen mot "hbtq" och "hbtq-ideologi" gjort sig skyldig till diskriminering mot en specifik grupp av människor, konstaterar avsändaren i Norge.

Polens regionminister Malgorzata Jarosinska-Jedynak skriver i ett brev som kommit fram att de "hbtq-fria zonerna" inte leder till diskriminering, då reglerna "inte får juridiska konsekvenser, bara är åsikter och inte påverkar medborgarnas rättigheter eller plikter".

Polens regering, som leds av nationalistpartiet Lag och rättvisa, har kritiserats av många länder för en homofob retorik som betonat vad man kallat traditionella familjevärderingar. EU har fördömt de nästan 100 polska orter som antagit motsvarande diskriminerande regler och sagt att det inte hör hemma i unionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss