A-
A+

Länderna som "tvingar" åkarna att vaccinera sig

Publiken är tillbaka i den alpina världscupen till helgens världscuppremiär i Sölden. Bilden är från premiären 2017. Arkivbild.
Publiken är tillbaka i den alpina världscupen till helgens världscuppremiär i Sölden. Bilden är från premiären 2017. Arkivbild.
AlpintTT

Publiken är tillbaka. Men pandemin kastar fortfarande skugga över vinterns världscuptävlingar.

Bland annat har Kanadas och Kinas inreseregler lett till en liten vaccinationsvåg bland alpinåkarna.

Annons

Annons

Tommy Eliasson. Arkivbild.
Tommy Eliasson. Arkivbild.

Precis som i fjol blir helgens storslalompremiär på Rettenbachglaciären ovanför österrikiska Sölden ett test som inte bara alpinvärlden håller ögonen på.

Till skillnad från exempelvis fotbollen har vintersporterna fortfarande inte upplevt tävlingslivet efter de hårda coronarestriktionerna.

För de alpina åkarna och ledarna gäller visserligen i stort sett samma regler som förra vintern. Samtidigt har arrangörerna dock planerat för omkring 7 000 åskådare på lördag respektive 9 000 på söndag.

Kravet är att alla i publiken är antingen vaccinerade, testade eller har haft covid-19.

Det är många som kör med coronapass på alla publika evenemang. Sedan ska de aktiva hållas isolerade från omgivningen och inte möta publiken, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef på Svenska skidförbundet.
Men hur det ska gå till i praktiken är svårare att säga.

Hängde löst

Dessutom ställer även ländernas olika regelverk till det även i vinter.

Det internationella skidförbundet (Fis) har inte satt upp något vaccinationskrav på de aktiva. För att få tävla i Kanada – och även för OS i Peking i februari – är det dock två sprutor som gäller.

Det gjorde att exempelvis de alpina farttävlingarna i Lake Louise, som ställdes in i fjol, hängde löst även i vinter.

Till slut beslutade Fis att tävlingarna ändå ska köras. Enligt Markus Waldner, alpin tävlingschef på herrsidan, ledde det till att världscupåkare som dittills hade avstått från vaccinsprutorna ändrat sig.

Vissa väntade länge på grund av Kanada-frågan. Men vid det här laget har toppåkarna både på dam- och herrsidan förstått att man måste vara vaccinerad för att få köra, säger Waldner till österrikiska nyhetsbyrån APA.
Jag tror att alla låter vaccinera sig, så att de ska kunna tävla utan hinder i vinter.

Utöver de alpina tävlingarna har även skicross och flera av de andra skid- och snowboardgrenarna planerade världscuptävlingar i Kanada i vinter.

Annons

Annons

"Är vaccinerade"

För svensk del har vaccinationskravet varit en icke-fråga, enligt Tommy Eliasson Winter.

Våra är vaccinerade. Och inte av tvång ska jag tillägga, säger han.
En del av åkarna som finns i SOK:s program har fått vaccin den vägen, medan några lite yngre fick vänta till i augusti.

Till helgen riktas dock allas ögon först och främst mot Sölden. Både för att se vilka åkare som blir att räkna med i vinter och för att se hur publikens återkomst fungerar.

Det är intressant bland annat för de svenska orterna som ska arrangera världscup i vinter, som Åres alpina tävlingshelg i mars.

Det är med i tankarna hela tiden. Sölden är lite av ett testevent, lite som det var i fjol. Alla följer den tävlingen noga, säger Tommy Eliasson Winter.
Inga beslut är fattade för Åre, men vi jobbar ju efter att vi kan ha publik på plats.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.