Landslagsläkaren: Lite konstigt att VM spelas

Daniel Jerrhag, handbollslandslagets läkare. Arkivbild.
Daniel Jerrhag, handbollslandslagets läkare. Arkivbild.
HandbollTT

Nästa vecka inleds handbolls-VM i Egypten.

Rätt eller fel?

Jag kan personligen tycka att det är lite konstigt, säger Daniel Jerrhag, läkare i Sveriges landslag.

Annons

Annons

Annons

Annons

När herrlandslaget hade sin digitala pressträff på måndagen pågick parallellt den andra testningsrundan av covid-19 sedan truppen samlades i Eskilstuna i lördags. Att VM trots coronapandemin ska spelas med 32 lag i Egypten, 13–31 januari, är lite konstigt, tycker Daniel Jerrhag.

Men mina förutsättningar här är att jag är läkare i landslaget. Vi har bedömt att eftersom turneringen ska genomföras, så handlar det för vår del om att se till att den kan genomföras säkert för spelare och ledare, säger han.
Det är med den inställningen jag går in i det här. Och där tycker jag att vi har gjort ett bra arbete, jag känner mig trygg med att åka.

"Lite mellanmjölk"

Trygg känner sig också svenske spelmotorn Jim Gottfridsson, en av flera spelare som uttrycker sig diplomatiskt kring att VM ska spelas.

Jag är väl lite mellanmjölk. Jag kan förstå om man sätter frågetecken för att spela VM i Egypten under rådande pandemi. Men vi testas ofta och är extrema på att hålla våra regler, så på det sättet tycker jag att det känns väldigt säkert. Annars hade jag inte åkt, säger "Gotte".

Samtliga spelare i truppen testade negativt i den första rundan, då man gick in i den "bubbla" som varar ända till att VM är över. Men Daniel Jerrhag och landslaget kan inte andas ut för det. Den här veckan – då Sverige EM-kvalar mot Montenegro i Podgorica och Eskilstuna – kan bli en rysare.

Det här är en nyckelvecka. I och med att inkubationstiden är upp till 14 dagar så kan man ha någon spelare som insjuknar sent. Då blir det jobbigt. Så länge alla är negativa är allt frid och fröjd, men i den stunden som vi får napp någonstans så blir det väldigt stökigt, säger Jerrhag.

Annons

Annons

Vanskligt läge

Nästa vecka väntas dessutom Hampus Wanne (vars flickvän testat positivt för corona) och Albin Lagergren (fotskadad) ansluta till Sveriges trupp inför avresan till Egypten.

TT: Det låter lite vanskligt med tanke på det du sade om inkubationstiden på 14 dagar?

Ja, det gör det. Men de vet liksom övriga om problematiken, så vi jobbar på det. Det är sådant som vi stöter och blöter hela tiden, hur vi kan göra det så säkert som möjligt ur covid-synpunkt, säger Daniel Jerrhag.

Sverige reser med chartrat flyg både till EM-kvalet i Montenegro och till VM i Egypten. Förhoppningen är att Blågult tar sig hela vägen till hotellet i Kairo utan att någon har testat positivt.

Smittrisken under VM betraktar jag som väldigt låg, betydligt lägre än att röra sig här hemma eller i Tyskland, eller var man nu hör hemma, säger landslagsläkaren.

Publikplaner

VM-arrangörerna planerar för att släppa in ett begränsat publikantal på läktarna. Danmarks stjärna Mikkel Hansen har sagt att han överväger att bojkotta turneringen om så blir fallet.

Daniel Jerrhag:

IHF (Internationella handbollsförbundet) har garanterat att ventilationssystemet i arenorna är bra nog för att klara av det, och det kommer att finnas ett säkerhetsutrymme så att vi som befinner oss i bubblan är på säkert avstånd från publiken. Exakt i vilken omfattning publiken kommer in vet jag inte, mer än att det ska vara begränsat och att bubblan ska säkras.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons