A-
A+

Långa köer och dans till gryningen i England

Hög stämning på dansgolvet på klubben The Piano Works i London, efter att den fått öppna på nytt natten till måndagen.
Hög stämning på dansgolvet på klubben The Piano Works i London, efter att den fått öppna på nytt natten till måndagen.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

Festglada britter dansade till gryningen när landets nattklubbar öppnade natten till måndagen – för första gången sedan pandemin bröt ut förra året. Men forskare kritiserar beslutet.

Annons

Annons

Jag har inte fått dansa på en evighet känns det som, säger Georgia Pike, en av besökarna på klubben Oval Space i London, till Reuters.
Jag vill dansa, jag vill höra livemusik, jag vill ha känslan av att vara på en konsert och ha andra människor omkring mig.

Måndagen har fått smeknamnet "frihetsdagen" i England. Krav på munskydd och kapacitetstak för barer och restauranger är nu borta, liksom regler för hur många människor som får umgås tillsammans. På nattklubbarna fylldes dansgolven och utanför ringlade köerna långa under natten till måndagen.

Svårt smittoläge

Men forskare kritiserar beslutet att slopa restriktionerna. 50 000 britter om dagen testas positivt för viruset – bara i Brasilien och Indonesien är siffrorna just nu värre.

Professor Neil Ferguson vid Imperial College i London varnar för att Storbritannien är på väg mot 100 000 smittofall om dagen – kanske fler – i takt med spridningen av den smittsamma deltavarianten av viruset.

Frågan är om vi kommer att få se dubbelt så många smittade som den siffran, eller ännu högre, säger Ferguson till brittiska BBC.

Livsmedelsbutiker varnar för att hyllorna snart kan vara tomma på grund av all personal som måste stanna hemma, eftersom sjukvårdsmyndigheten National Health Service via sin app har beordrat hundratusentals britter att isolera sig.

Annons

Annons

Många vaccinerade

Premiärminister Boris Johnson, som själv sitter i isolering efter att hans hälsominister smittats av viruset, uppmanar allmänheten att vara försiktig. På måndagen uppgav hans talesperson att Johnson testats negativt för covid-19.

Den höga vaccinationsgraden – 87 procent av den vuxna befolkningen har fått minst en dos – och ett hopp om att sätta fart på ekonomin ligger bakom regeringens beslut att öppna upp landet.

Om vi inte hade gjort det nu, skulle vi ha öppnat i höst eller vinter när viruset drar fördelar av det kalla vädret, säger Johnson i ett videomeddelande.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!