A-
A+

Långa passköer – men fler tider utlovas

Det är långa köer runt om i landet för de som behöver nytt pass. Arkivbild.
Det är långa köer runt om i landet för de som behöver nytt pass. Arkivbild.
ResorTT

Om du behöver ett nytt pass till utlandsresan så får du lov att vänta.

Ressugna svenskar har bokat upp tider på passkontoren – i vissa fall in i augusti. Men polisen lovar att det kommer fler tider.

Annons

Annons

Under onsdagen finns det inga lediga tider att boka för att få ett nytt pass i Göteborg förrän i slutet av augusti. I Malmö finns de första lediga tiderna i mitten av augusti.

I Stockholmsregionen kan man boka tider under de sista dagarna i juli, om man är beredd att resa utanför staden, till exempel till Norrtälje.

Redan vid årsskiftet beräknade polisen att över en halv miljon resehandlingar i Sverige inte längre var giltiga. Personer som hade sådana uppmanades att skaffa nya i god tid. Sedan i maj har trycket på passkontoren ökat rejält.

Det är naturligt att man börjar tänka på det här, det följer med lättnaderna i samhället. Men har man inte behov av pass inom en snar framtid rekommenderar vi att vänta och i stället förnya sitt pass till hösten, säger Per Engström, som leder polisens särskilda coronasamordning.

Begränsat besökarantal

Svårast är det att ansöka om pass i regionerna Väst och Öst. Där är väntetiderna tre veckor och uppåt. Även region Stockholm och region Syd har högt tryck.

Något lättare är det i region Nord, Mitt och Bergslagen. Generellt finns det fler lediga tider vid kontor i mindre orter.

Har man semester och är i någon annan landsände där det är lägre tryck kan man naturligtvis passa på. Det hjälper oss att jämna ut det här, säger Engström.

Passmottagningarna behöver följa begränsningen som finns för besöksantal i butik, vilket innebär en person per tio kvadratmeter. Begränsningen är den största bidragande orsaken till att väntetiderna är så långa, enligt Engström.

Vi får inte ta emot lika många personer som vi egentligen skulle vilja.

Annons

Annons

Fler i mitten av juli

Först i mitten av sommaren, den 15 juli, väntas polisen ha färdigställt planeringen för hur fler ska kunna vistas i lokalerna samtidigt.

I och med lättnaderna i samhället ska vi också anpassa våra receptioner. Vi kommer framför allt att öka kapaciteten så att vi kan ta emot fler.

Förändringarna kommer framför allt att genomföras i de regioner där trycket är högt. Där kommer också ytterligare passtationer att öppna. Hur många fler tider som släpps är däremot svårt att säga.

Det beror på hur respektive lokal ser ut. Det styrs inte på nationell nivå, utan det är upp till varje region att anpassa sig efter vad som är rimligt för de lokalytor man har, säger Engström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!