A-
A+

Långa straff för hundratals övergrepp på barn

Kalmar tingsrätt dömer ett tidigare par till långa fängelsestraff för ett stort antal grova våldtäkter mot barn. Arkivbild.
Kalmar tingsrätt dömer ett tidigare par till långa fängelsestraff för ett stort antal grova våldtäkter mot barn. Arkivbild.
BrottTT

Under flera års tid utsatte det tidigare paret två små barn för hundratals grova våldtäkter och andra övergrepp. Nu döms de till långa fängelsestraff – enligt domaren finns flera försvårande omständigheter.

Annons

Annons

Det är två förövare som har utsatt mycket unga målsägande och det har skett i en miljö där barnen skulle känna sig trygga. De hade ingen som helst möjlighet att freda sig, säger domare Laila Kirppu till TT.

Straffvärdet för mannen är enligt Kalmar tingsrätt 14 års fängelse, maxstraffet för seriebrottslighet av det här slaget, men han får ett halvårs avdrag eftersom han suttit länge i häkte och har förlorat sin anställning till följd av brottsligheten. Kvinnan döms till åtta och ett halvt års fängelse.

Mannen döms för 181 grova våldtäkter mot barn. Kvinnan döms för mycket allvarlig brottslighet, men inte alls i den omfattningen, kommenterar Laila Kirppu.

"Påverkats mycket"

Hon konstaterar att det yngre barnet bara var några veckor när övergreppen började. Sedan fortsatte det till sex års ålder, då mannen greps. Kvinnans medverkan i brotten ligger längre tillbaka i tiden.

Vi har påverkats mycket av den här rättegången, vi som har jobbat med den. Man kan ju lätt föreställa sig hur barnen har haft det, som har varit utsatta.

Åklagare Linda Caneus har beskrivit de två barnens situation som en vardag präglad av sexuella övergrepp. Inte förrän en läkare gjort en orosanmälan på grund av könssjukdom hos ett av barnen fick de hjälp och en gigantisk polisutredning inleddes.

Annons

Annons

Övergreppen dokumenterades

Åklagarens bevisläge var gott eftersom många övergrepp har dokumenterats i bild och på film. Mannen har dessutom fört dagbok på många tusen sidor om övergreppen.

Det har varit ett väldigt stort mål, men bevisningen har varit ovanligt stark, säger domaren.

Kvinnan har tidigare arbetat som förskolelärare, men brotten har inte haft någon koppling till hennes jobb.

Ytterligare en kvinna döms för att ha genomfört samlag med den åtalade mannen i det ena barnets närvaro. Även detta filmades. Kvinnan döms till villkorlig dom och dagsböter av Kalmar tingsrätt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!