A-
A+

Längre rymdvistelse kan ge hjärnskador

Den internationella rymdstationen ISS. Arkivbild.
Den internationella rymdstationen ISS. Arkivbild.
VetenskapTT

Att vistas i rymden under en längre tid kan ge upphov till hjärnskador. Det visar en ny studie på fem ryska kosmonauter som tillbringat ett halvår på rymdstationen ISS.

Annons

Annons

En internationell forskargrupp, bland annat bestående av forskare från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, ligger bakom den nya studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA Neurology.

Fem manliga kosmonauter i 50-årsåldern deltog, skriver Sahlgrenska i ett pressmeddelande. Forskarna tog en serie blodprover – det första tjugo dagar före avfärd mot rymdstationen, och ytterligare tre under de första tre veckorna efter återkomsten.

I dessa prover analyserades fem så kallade biomarkörer, mätbara ämnen i kroppen, som indikerar hjärnskada. Tre av dessa visade sig vara betydligt förhöjda efter rymdvistelsen.

"Detta är första gången som konkreta bevis på skador på hjärnans celler har dokumenterats i blodprover efter rymdresa", säger professor Henrik Zetterberg, en av forskarna bakom studien, enligt pressmeddelandet.

Det är sedan tidigare känt att bland annat muskelmassa, benmassa, syn och bakterieflora påverkas negativt av längre rymdresor. Forskarna efterlyser nu ytterligare studier av hur hjärnan påverkas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.