A-
A+

Långsam flykt från Gaza – inga svenskar ute än

Palestinier med dubbla medborgarskap registrerar sig för att kunna ta sig till Egypten via övergången vid Rafah på torsdagen.
Palestinier med dubbla medborgarskap registrerar sig för att kunna ta sig till Egypten via övergången vid Rafah på torsdagen.
MellanösternTT-AFP

Evakueringen från södra Gaza går långsamt. Egypten lovar hjälpa "runt 7 000" utlänningar att lämna stridsområdet.

Men bara ett par hundra personer har tillåtits passera gränskontrollen i Rafah – ingen av dem svensk.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.
Gränsövergången i Rafah i södra Gazaremsan vid gränsen till Egypten. Arkivbild.
Gränsövergången i Rafah i södra Gazaremsan vid gränsen till Egypten. Arkivbild.

För andra dagen i rad öppnade Egypten på torsdagen gränsen till Gaza och tillåt utvalda personer att passera. Enligt myndigheter i Egypten har omkring 400 utländska medborgare fått lämna Gaza, samt mindre grupper med skadade palestinier.

Egyptens utrikesminister Ismail Khairat sade att man förbereder sig för ett mottagande av 7 000 personer av "över 60 nationaliteter".

UD: Inga svenskar

Flera länder rapporterar om att medborgare kunnat lämna Gaza. Svenska utrikesdepartementets pressjour skriver i ett mejl att gränsövergången öppnats för "bland annat skadade palestinier och några hundra utländska medborgare, dock ännu inte för svenskar". UD upprepar också att man "sedan tio år har avrått från alla resor till Gaza".

UD uppskattar att det finns mellan 350 och 400 svenska medborgare i Gaza.

"Vår bild är att alla de svenskar som befinner sig i Gaza och som har varit i kontakt med UD har uttryckt önskemål om att lämna."

USA:s president Joe Biden sade sent på torsdagen att över 70 amerikanska medborgare kunnat ta sig ut. Dessutom har bland annat ungerska, spanska, nederländska och italienska medborgare tagit sig från Gaza under torsdagen.

Men från Gazas södra del kommer vittnesmål om svåra umbäranden:

Det fanns ingen mat, inget vatten, ingen gas, ingenstans att söka skydd, sade Salma Shaath, 14 år och med amerikanskt medborgarskap.
Vårt hus bombades, läget var svårt så vi tog oss till Rafah för att försöka resa vidare, sade Shaath när hon väntade vid gränsen till Egypten.

Läkare utan gränser evakuerar

Salma Shaath är en av omkring 2,4 miljoner invånare som sitter fast i Gaza, där israelisk militär attackerat mål sedan terrorstämplade Hamas den 7 oktober angrep och dödade civila i Israel, enligt israeliska uppgifter 1 400 människor.

Enligt Hamas har över 9 000 personer dödats i Israels svar på terrordåden.

Läkare utan gränser meddelade att organisationens internationella personal har kunnat korsa gränsen.

"Ett nytt team med internationell personal, inklusive ett specialiserat medicinskt team, är redo att resa in i Gaza så snart situationen tillåter," meddelade Läkare utan gränser på torsdagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.