A-
A+

Långt till OS-kvalgränsen på 5 000 för Semenya

Caster Semenya.
Caster Semenya.
FriidrottTT-AFP

Innan regelverket stoppade henne var Caster Semenya bäst i världen på 800 meter.

I satsningen på 5 000 meter har hon det tuffare – och fortfarande en bit kvar till OS i Tokyo.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är nya tider för Caster Semenya. Efter att friidrottens regler kring testosteronnivåer trädde i kraft, och Semenyas överklagan till idrottens skiljedomstol Cas sedan inte hörsammades, gör sydafrikanskan nu en satsning på 5 000 meter.

Som 800-meterslöpare har hon tagit två OS-guld och tre VM-guld, senast i Rio 2016 respektive London 2017, men på halvmilen går det än så länge avsevärt långsammare. På torsdagen sprang 30-åringen på 15.52,28 i de sydafrikanska mästerskapen i Pretoria. Det räckte visserligen till seger och ett nytt personbästa, men tiden var drygt 42 sekunder från OS-kvalgränsen 15.10 och mer än en minut långsammare än Meraf Bahtas svenska rekord.

Jag är ganska nöjd med hur jag sprang – allt handlar om att ha kul. Jag kan inte riktigt fokusera på Tokyo om jag fortfarande håller på och bygger upp mig själv, säger hon.

Loppet avgjordes på hög höjd och Semenya planerar att kanske springa igen på havsnivå i Durban i maj, där möjligheterna att göra en bra tid är bättre.

Testosteronreglerna, som det fattades beslut om 2018, gäller på distanser från 400 meter upp till en engelsk mil. Semenya, som har naturligt höga testosteronnivåer, har motsatt sig medicinering för att sänka nivåerna och därmed få tävla på sin favoritdistans.

Semenya tänkte först satsa på 200 meter, men ändrade sig senare till 5 000 som hon tror är mer skonsamt i hennes ålder.

Parallellt med sin nya satsning har löparstjärnan inte heller helt gett upp fajten mot de nya reglerna. Hon överklagade tidigare i år till Europadomstolen som hon hoppas ska "stoppa det internationella friidrottsförbundets långvariga kränkningar mot mänskliga rättigheter på kvinnliga friidrottare".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr