A-
A+

Lärarbrist stänger skola – på obestämd tid

Över 200 elever får stanna hemma. Arkivbild.
Över 200 elever får stanna hemma. Arkivbild.
InrikesTT

Över 200 elever på en skola i Kiruna får stanna hemma – på obestämd tid.

Vi lever inte upp till rätten till utbildning för eleverna, säger Viktoria Björklund vid utbildningsförvaltningen.

Annons

Annons

I dag får 220 elever stanna hemma, och det kan bli under fler dagar. Anledningen är att Lärarförbundet i Kiruna begärt skyddsstopp på Nya Raketskolan med anledning av personalbrist, skriver NSD.

Lärarförbundets huvudskyddsombud uppger för NSD att skolans mellanstadium är underbemannat, något som lett till för stor arbetsbörda för personalen.

Jag kan inte svara på hur länge det kommer vara stängt. Skyddsstoppet kommer vara kvar tills vi har en ordnad plan för återgång, säger Viktoria Björklund, förvaltningschef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Kiruna, till TT.

Två utbildade lärare

Skolans rektor bedömer att det behövs ytterligare fem lärare, två-tre elevassistenter och ett par skolvärdar. I dag har skolan totalt 13 mellanstadielärare, varav två är färdigutbildade.

Hon säger också att det är svårt att rekrytera lärare till Kiruna – med anledning av bostadsbristen.

Det är en svår situation som beror på bostadsbrist, stadsomvandling, vårt geografiska läge och bristen på människors intresse för att jobba i skola, säger Viktoria Björklund.
Vi måste lösa det här, vi lever inte upp till rätten till utbildning för eleverna just nu, därför får vi agera skyndsamt och agera under skyddsstoppet.

Annons

Annons

Behöver rekordanställa

Enligt Björklund jobbar de för att lösa problemet både på kort och lång sikt.

Just nu jobbar vi med det akuta att försöka hitta en plan för återgång. Den långsiktiga lösningen är att vi behöver hitta ett sätt att få folk att stanna kvar i jobbet. Kortsiktigt har vi kollat på olika lösningar. Bland annat kan det bli aktuellt att vi måste flytta elever. Men även hitta personal. Vi behöver rekordanställa, säger hon.

I nuläget missar 220 elever sin utbildning, då de tvingas stanna hemma. Men i nuläget finns inte någon plan för hur de ska få igen den kunskap de missat.

Det löser vi inte idag. Men den tiden man missar får man ta igen. Det finns olika alternativ, exempelvis lovskola och läxhjälp.

Fler skolor kan drabbas

Problemet med lärarbrist rör inte bara Nya Raketskolan. Enligt lärarförbundets siffror från i år är lärarbehörigheten i Kiruna kommun på 57 procent, vilket är under snittet för hela landet. Enligt lärarförbundet är andelen behöriga lärare i Kiruna ungefär samma som under förra läsåret. Kiruna följde enligt Lärarförbundet utvecklingen i riket. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 71 procent, vilket är ungefär samma nivå som året innan.

Vi kan konstatera att problemet är utbrett. Dock är det inte vanligt att det är skyddsstopp på skolor. Men det skulle inte förvåna mig om vi kommer se fler, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Viktoria Björklund kan just nu inte säga om fler skolor kan behöva stänga i kommunen med anledning av lärarbristen.

Jag har inte fått några fler uppgifter om skyddsstopp men jag kan inte säga ifall vi hamnar där någon annanstans. Det beror ju på hur det blir med rekryteringen.

Under eftermiddagen hölls en pressträff där förvaltningschefen Viktoria Björklund och huvudskyddsombudet Carina Lindberg deltog. Där berättade de om hur de försöker lösa problemet på Nya Raketskolan.

Vi söker behöriga människor, men hittar vi inte dem får vi ha människor. Det får förstås påverkan på undervisningen, sa Viktoria Björklund under presskonferensen till SVT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.