A-
A+

Larm: Pandemin kan leda till mer hiv-smitta

Winnie Byanyima leder Unaids, FN:s program för att bekämpa hiv och aids. Arkivbild.
Winnie Byanyima leder Unaids, FN:s program för att bekämpa hiv och aids. Arkivbild.
AfrikaTT-Reuters

Antalet hiv-sjuka i Väst- och Centralafrika kan öka om några år, precis som antalet aids-relaterade dödsfall, varnar Winnie Byanyima, ledare för Unaids.

Orsaken är att vården har varit hårt prövad under coronapandemin.

Annons

Annons

Restriktioner och nedstängningar har gjort det svårare att få tillgång till preventivmedel och hiv-behandling under coronapandemin, och vårdens resurser har på många håll styrts om för att hantera covid-19.

Nu verkar hiv-smittan sprida sig snabbt i flera grupper i Väst- och Centralafrika, till stor del bland unga flickor och kvinnor, homosexuella män, sexarbetare, droganvändare och fångar, som inte alltid har möjlighet att agera förebyggande eller få behandling.

Vi är rätt oroliga för att vi, när alla siffror för i år kommer in, kan få se en uppgång i nya smittofall, och att vi inom några år kommer att få se fler döda, säger Winnie Byanyima, ledare för Unaids, FN:s program för att bekämpa hiv och aids.
Vi ser i flera länder ett minskat antal människor som får preventivmedel, en minskning i antal människor som testas, och stigande siffror över människor som inte får behandling. Det är inte bra tecken, men vi vet inte än vilken effekten kommer att bli när det gäller nya smitto- och dödsfall.

De senaste tio åren har smittotalen minskat stadigt, men 22 procent av alla aids-relaterade dödsfall i fjol inträffade i just Väst- och Centralafrika. I regionen smittades runt 200 000 människor med hiv samma år, jämfört med 1,5 miljoner i hela världen, visar färsk statistik från Unaids.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.