A-
A+

Lars von Trier: Jobbigt att försöka kämpa

Lars von Trier talade om 'Riket: Exodus' via länk från Köpenhamn. Arkivbild.
Lars von Trier talade om "Riket: Exodus" via länk från Köpenhamn. Arkivbild.
TvTT

När Lars von Trier påbörjade den tredje säsongen av ”Riket” hade han redan blivit diagnosticerad med Parkinsons sjukdom. Det är en märkbart medtagen regissör som lanserar tv-serien i Venedig.

Annons

Annons

När Lars von Trier möter pressen i Venedig via länk från Köpenhamn syns det hur han skakar och han har några gånger svårt att få fram orden. Men den danske filmregissören håller ändå humöret uppe.

Jag tycker jag mår relativt bra. Det är jobbigt att försöka kämpa mot skakningarna. Men jag har blivit lite dummare än jag brukade vara, säger han.

”Riket: Exodus” tar på sitt sätt vid där de två första säsongerna slutade för 26 år sedan. Men mycket har förändrats, inte minst har skådespelare som Ernst-Hugo Järegård avlidit.

Många av skådespelarna finns inte med oss längre. Så jag var tvungen att skriva om en hel del.

Persbrandt spelar son

En av de nya skådespelarna är Mikael Persbrandt, som spelar sonen till den rollfigur som Järegård spelade i de två första säsongerna.

Jag har känt honom länge, han hjälpte mig när jag mådde riktigt dåligt. Dessa erfarenheter har gjort oss till vänner, och jag skrev rollen för honom. Det var mycket enkelt och glädjerikt att arbeta med honom, konstaterar von Trier.

Som ”vanligt” befolkas Rigshospitalet av en mängd udda figurer och mycket känns igen sedan tidigare.

Jag har egentligen inte försökt modernisera det. Det var ett rent nöje att skriva och jag hoppas att allt har fått liv.

Annons

Annons

Mådde inte bra

När Lars von Trier startade projektet mådde han inte bra, berättar han.

Jag hade olika projekt som inte blivit av. Men jag kände att det här skulle bli lätt att skriva. Jag hoppas det har blivit lika kul som det var att göra det. Jag har arbetat med det i över tre år. Jag tillät mina skådespelare en viss frihet. Det kändes rätt.

”Riket” innehåller många elakheter om Sverige. von Trier säger att detta började med Ernst-Hugo Järegård.

Jag älskar Sverige, och därför kan jag vara hård mot landet. Men när man har sett serien till slut, så inser man att det är danskarna som framstår som mest korkade. Mina föräldrar träffades i Sverige under andra världskriget och jag har varit där många gånger. Jag skrev rollen för Persbrandt för att han skulle vara en typisk svensk som gjorde typiska svenska saker.

"Riket: Exodus" sänds av Viaplay med start den 9 oktober.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.