A-
A+

Lastbilsförare döms efter fejkad incident

En lastbilsförare döms av Skaraborgs tingsrätt till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst för falskt larm. Arkivbild.
En lastbilsförare döms av Skaraborgs tingsrätt till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst för falskt larm. Arkivbild.
BrottTT

Lastbilsföraren uppgav i ett larmsamtal att fordonets bromsar hade slutat fungera. Polisen stängde av E20 i en omfattande räddningsinsats. Nu döms han av Skaraborgs tingsrätt till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst för falskt larm.

Annons

Annons

Domstolen skriver att straffvärdet för brottet motsvarar sex månaders fängelse.

Händelsen utspelades den 20 maj förra året. Förarens samtal med SOS Alarm var dramatiskt och ledde till att polis, ambulans och räddningstjänst ryckte ut. Det tunga fordonet eskorterades i över en timmes tid innan det slutligen leddes ut på en åker mellan Alingsås och Lundsbrunn. Men den tekniska utredning som följde visade inga fel på bromsarna.

Brottet beskrivs som grovt, eftersom räddningsinsatsen var mycket resurskrävande samtidigt som den medförde stora trafikstörningar.

Föraren nekar till brott och menar att bromsarna måste ha återfått sin funktion av den smäll som fordonet mottog vid avkörningen ut åkern. Vid händelsen var föraren inte påverkad av alkohol eller andra droger. Mannen döms också för fortkörning vid ett annat tillfälle.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!