Lättnad efter stoppad koranbränning

Imamen vid Islamic center, Roland Vishkurti.
Imamen vid Islamic center, Roland Vishkurti.
PolitikTT

Polisens beslut om att neka tillstånd till torgmötet i Malmö där en dansk högerextrem politiker planerat att bränna Koranen välkomnas.

Det är ett beslut som jag tror var det bästa för alla – att inte ge utrymme för högerextremister, säger imam Roland Vishkurti vid Islamic center till TT.

Annons

Annons

Gatukonstnären och provokatören Dan Park, som tidigare dömts för hets mot folkgrupp, har bjudit partiledaren för det danska högerextrema partiet Stram kurs till Malmö på fredag.

Syftet? Att dess kontroversiella ledare Rasmus Paludan ska bränna Koranen inlindad i bacon, något han gjort flera gånger tidigare.

Hot och risk för säkerhet

Men Malmöpolisen har nu sagt nej. Beskedet om att inte bevilja tillstånd för sammankomsten meddelades sent under onsdagen. Polisen hänvisar till säkerheten för arrangörer, eventuella deltagare och medborgarna.

Vi kan neka tillstånd, och vi landar i att detta är ett sådant tillfälle då vi kan begränsa yttrandefriheten, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad polisområdeschef i Malmö.

TT: Har det inkommit hot?

Inför den här typen av arrangemang gör vi alltid en hot- och riskbedömning, och i den samlade bedömningen så finns det uppgifter som gör att vi väljer att gå den här vägen. Men vi väljer också att inte gå in och säga från vilken sida eller vilka aktörer eller vad hoten innefattar, utan det här är vår samlade bedömning.

Dan Park, som ligger bakom ansökan, säger till TT att han å sin sida kommer överklaga beslutet, som han är starkt kritisk mot.

Det visar att polisen gav sig inför religiöst våld. De låter islam styra över yttrandefriheten.

Senare under dagen lämnade Park in en överklagan, skriver Kvällsposten.

Annons

Annons

Imamen lättad

Imam Roland Vishkurti berättar att många känner lättnad nu.

Det betyder inte att de har försvunnit, högerextremisterna, men tillsammans ska vi bekämpa hatet de sprider i samhället.

Innan polisens beslut om att neka tillstånd för manifestationen blev känd vittnade imamen om hur planerna på koranbränningen skapat oro hos familjer i församlingen.

De är oroliga, Koranen är vårt hjärta, säger han och förklarar att många är oroliga för ett växande hat mot muslimer.
De tänker att det här är början – vad är slutet?

Gemensamt brev

"Att bränna religiösa symboler och andra böcker har genom historien varit uttryck för hat och intolerans", skrev också Roland Vishkurti tillsammans med 17 andra muslimska församlingar och föreningar i Malmö i ett gemensamt brev till polisen i Malmö tidigare i veckan.

Brevet var en anmälan mot arrangemanget, som församlingarna anser skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp.

Rasmus Paludan fortsätter å sin sida att via sociala medier utlova koranbränning någonstans i Skåne under fredagen. Han har skickat in en ny ansökan till polisen och angett flera olika platser i Skåne som alternativ till Malmö, rapporterar lokala medier.

Men på torsdagskvällen blev det avslag även för den nya ansökan, skriver polisen på sin hemsida.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons