A-
A+

Lava på La Palma framme vid havet

Lavaströmmen på La Palma, bild från torsdagsmorgonen.
Lavaströmmen på La Palma, bild från torsdagsmorgonen.
SpanienTT-AFP-Reuters

Lava från Cumbre Vieja-vulkanen på kanarieön La Palma har nått Atlanten, vilket fått myndigheterna att oroas över giftiga gaser som kan uppstå.

Det första passagerarplanet kunde landa på ön på onsdagen sedan lördagens nedstängning av flygplatsen.

Annons

Annons

Kanarieöarnas vulkanologiska institut Involcan varnar för att de gaser och vätskor som bildas när lavan når havet kan irritera luftvägar, ögon och hud, samt orsaka andningsbesvär, speciellt hos personer som redan lider av andningssvårigheter. Men friska vindar på onsdagen förde med sig gaserna till havs.

Risken för invånarna är mycket lägre än vad vi väntat oss, säger Ruben Fernandez från räddningstjänsten i en intervju med spansk radio.

Förklarad som katastrofzon

Lavan har strömmat nerför vulkanens västra sida, mot havet, sedan den 19 september och förstört nära 600 hus. Tre kustbyar spärrades i måndags av i väntan på att lavan skulle nå Atlanten.

Spanien förklarade på tisdagen La Palma som en katastrofzon, detta för att kunna ge ön ekonomiskt stöd. Redan har man frigjort 10,5 miljoner euro, motsvarande 107 miljoner kronor, främst för att skaffa bostäder till dem vars hem har begravts i lava.

Annons

Annons

Inga dödsfall

Ingen person uppges ha mist livet i samband med utbrottet, men omkring 6 000 personer har evakuerats.

På onsdagen landade det första passagerarflygplanet på ön sedan flygplatsen tvingades stängas i lördags på grund av anhopningen av aska från vulkanutbrottet, uppger flygplatsoperatören Aena.

Flygplatsen var stängd under ett dygn, men trots att den öppnade igen ställdes alla flygningar in fram till onsdagseftermiddagen då det lokala flygbolaget landade på ön. Bolaget säger att det återupptar flygningarna återupptas för att hjälpa invånarna på ön.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.