A-
A+

Le Pens parti skakat av skandaler inför valet

Marine Le Pen, partiledare för högerextrema Nationell Samling i Frankrike, har bekymmer. Arkivbild.
Marine Le Pen, partiledare för högerextrema Nationell Samling i Frankrike, har bekymmer. Arkivbild.
FrankrikeTT-AFP

Marine Le Pens högerextrema parti Nationell samling skakas av en rad skandaler bara några veckor innan regionalvalen i Frankrike.

Annons

Annons

I den östra regionen Bourgogne-Franche-Comté har partiets kandidat Julien Odoul, som ledde i opinionsmätningarna, hamnat i hetluften efter att ha skämtat om vågen av självmord bland franska bönder. Tidningen Libération rapporterar att han på ett möte 2019 med ironisk ton frågat om en bonde som hittats död hade använt sig av ett franskt rep för att hänga sig.

I västra departementet Gironde, där Bordeaux ligger, har partiet fördömt sin kandidat Marta Le Nair efter att det framkommit att hon har skrivit antisemitiska inlägg på sociala medier. I centrala Creuse har partiets kandidat dömts för våld i nära relationer och i nordöstra Ardennes, vid Ardennerna, har det kommit fram att partiets kandidat tidigare har dömts för sexuella övergrepp mot barn.

Utöver de fyra nämnda fallen har åtminstone ytterligare två kandidater för Nationell samling straffats av det egna partiet – bara de senaste dagarna.

Skandalerna är besvärliga för Marine Le Pen, som sedan hon 2011 tog över som partiledare från sin far Jean-Marie 2011 har försökt ge partiet en anständigare framtoning.

Regionalvalen i Frankrike hålls 20 juni (första rundan) och 27 juni (andra rundan).

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!