Legendarisk MFF-ordförande död

Hans Cavalli-Björkman, tidigare ordförande i Malmö FF, är död. Arkivbild.
Hans Cavalli-Björkman, tidigare ordförande i Malmö FF, är död. Arkivbild.
FotbollTT

Hans Cavalli-Björkman har avlidit, 92 år gammal.

Nu sörjer Malmö FF sin hedersordförande.

"Han gjorde mycket gott för Malmö FF", säger MFF:s Anders Pålsson.

Annons

Annons

Hans Cavalli-Björkman var ordförande i Malmö FF mellan 1975 och 1998 innan han lämnade över till Bengt Madsen, och själv blev utnämnd till hedersordförande.

Under åren som han ägde ordförandeklubban nådde MFF:s herr- och damlag stora framgångar. Herrlaget tog fyra SM-guld, nådde final i Europacupen mot Nottingham Forest 1979 och vann sex cuptitlar. Damlaget bärgade fem SM-guld och två cuptitlar under hans ordförandeskap.

"Han var en väldigt drivande och stark ordförande som var med om att professionalisera MFF och lägga grunden för den moderna förening som vi är i dag. Jag minns Hans som en färgstark, extrovert och glad person som inte drog sig för att yttra sina åsikter. Han gjorde mycket gott för Malmö FF", säger MFF:s ordförande Anders Pålsson i ett uttalande på klubbens hemsida.

Sydsvenskans krönikör Max Wiman beskrev Cavalli-Björkman som en central maktfaktor i Malmö på 70- och 80-talet.

"Han hade pondus, tog plats, uppfattades ibland som lite arrogant, men banade vägen in i framtiden för MFF, samtidigt som klubben hade sin mest framgångsrika period", skrev Wiman för två år sedan på Cavalli-Björkmans 90-årsdag.

Förutom uppdraget i fotbollsklubben styrde han även storbanken SEB i slutet av 80-talet, som koncernchef 1987 till 1989.

Cavalli-Björkman dog under tisdagskvällen, 92 år gammal.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons