A-
A+

Leksell om Grammischocken: Mycket att ta in

Victor Leksell tilldelas priset för årets låt på Grammisgalan.
Victor Leksell tilldelas priset för årets låt på Grammisgalan.
MusikTT

Victor Leksell är Grammisgalans stora vinnare – han tar hem hela tre statyetter, bland annat det tunga priset årets artist.

Det är lite mycket att ta in, säger han till TT.

Annons

Annons

Victor Leksell med sina två Grammisstatyetter. Pressbild.
Victor Leksell med sina två Grammisstatyetter. Pressbild.
Ane Brun ldelades två Grammisstatyetter.
Ane Brun ldelades två Grammisstatyetter.

Victor Leksell var nominerad i fyra kategorier inför årets Grammisgala – nu går han hem med tre priser: årets artist, årets låt och årets album.

Till en början var jag mest glad för att träffa alla kollegor som har varit inlåsta i ett och ett halvt år. Jag tror att det här kommer att landa i mig när jag kommer hem till Göteborg i morgon, säger han till TT.

Under 2020 släppte Victor Leksell sitt debutalbum “Fånga mig när jag faller" och hitlåten “Svag”, som har gått varm på radiostationer och strömningstjänster.

Stoltast är han, inte helt oväntat, över priset för årets artist.

Det har varit det största någonsin för mig. Jag har varit på Grammis en gång innan, förra året när jag var nominerad som nykomling – och då förlorade jag. Det har varit ett så konstigt år, jag har fått göra en individuell resa. Jag hade precis vant mig vid att stå på scenen, sedan fick jag inte spela någonting alls, säger han.

"Har varit mörkt"

Trots det tunga pandemiåret berättar Victor Leksell att han börjar se ljuset i tunneln.

Det är som en dröm. Det har varit mörkt, men i går var första sommardagen och i dag får jag tre priser. Man har suttit hemma och spelat tv-spel och varit inlåst i studion och bara hoppats på att skiten ska gå över. Jag är helt tagen nu.

Han berättar hur han för mer än ett år sedan satt hemma i Göteborg med sina låtskrivarkollegor och drömde om att jobba med artister som Molly Sandén, Tjuvjakt och Newkid.

Nu vinner jag de här priserna och mina grabbar skriver och producerar för Newkid, de producerade Tjuvjakts senaste låt. Jag är bara högt ovan molnen.

Ane Brun och Ana Diaz tilldelades två Grammisar var, Ane Brun prisades i kategorierna årets kompositör och årets alternativa pop, medan Ana Diaz tog hem statyetter för årets pop och årets textförfattare.

Yasin tilldelas priset för årets hiphop, men närvarade inte själv på galan. Han har tidigare åtalats misstänkt för inblandning i kidnappningen av en annan ung artist, och sitter just nu häktad i väntan på dom.

Annons

Annons

Grammis svarar: "Olyckligt"

Branschorganisationen Ifpi Sverige, som ligger bakom Grammisgalan, vill inte medverka i en intervju angående juryns val. I stället svarar de i en skriftlig kommentar till TT:

" Vi står fast vid vår åsikt om att vi anser att konstnärliga prestationer måste kunna bedömas separat från eventuella brott personer misstänks för, och att det finns andra institutioner i samhället som är bättre lämpade till att dra dessa rättsliga gränsdragningar", skriver de och fortsätter:

"Vi tycker dock att det är olyckligt att vårens händelser till stor del har tagit fokus från priset och övriga nominerade. Vi har därför under våren haft en diskussion med våra intressenter om hur vi i framtiden ska säkerställa att Grammis lever upp till sitt syfte – att uppmärksamma och premiera de verk som svenska artister, musiker och kreatörer åstadkommit under det gångna året.”

Grammisgalan ägde rum på Södra teatern i Stockholm, utan publik. Programledare var Amie Bramme Sey och Johanna Nordström.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!