A-
A+

Lettisk militärövning mitt i migrantkrisen

Barnkläder hänger på tork på taggtråd på gränsen mellan Belarus och Polen.
Barnkläder hänger på tork på taggtråd på gränsen mellan Belarus och Polen.
LettlandTT-Reuters

De baltiska staternas presidenter riktar skarp kritik mot Belarus president Aleksandr Lukasjenko i ett gemensamt uttalande.

Under helgen har Lettland inlett en stor militärövning nära gränsen mot Belarus.

Annons

Annons

Estland, Lettland och Litauen fördömer Belarus agerande vid gränsen mot EU, säger de tre ländernas presidenter i ett uttalande, som kommer efter ett videomöte mellan de baltiska presidenterna och deras polska motsvarighet Andrzej Duda.

Enligt uttalandet måste ändringar göras i EU:s lagar för att skärpa möjligheterna till asyl, och president Aleksandr Lukasjenkos regering måste hållas ansvarig för människohandel.

Belarusiska tjänstemän styr tusentals migranter till att storma EU:s yttre gräns, säger Litauens president Gitanas Nauseda, vid en presskonferens.

Samtidigt deltar 3 000 soldater i en militärövning i Lettland, nära gränsen mot Belarus, mitt under den pågående migrantkrisen vid den belarusiska gränsen mot Polen.

Övningen inleddes i lördags och är tänkt att pågå till den 12 december, uppger militärens talesperson Sandra Brale för nyhetsbyrån BNS.

I Polen har gränsvakter hittills i år rapporterat 5 100 otillåtna försök att korsa gränsen från Belarus, jämfört med 120 under hela fjolåret. EU anklagar Belarus för att medvetet locka migranter till gränsen och få dem att gå över gränsen utan tillstånd, i vad unionen kallar en "hybridattack".

Belarus nekar till anklagelserna.

Vi kan inte utesluta att vissa av dessa grupper kommer att ta sig längre norrut och nå den lettiska gränsen. Vi är redo för det, säger Lettlands försvarsminister Artis Pabriks till BNS.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.