Lettland vägrar arrangera VM med Belarus

Belarus president Aleksandr Lukasjenko häcklades av protesterande arbetare i samband med ett besök utanför en fabrik i huvudstaden Minsk.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko häcklades av protesterande arbetare i samband med ett besök utanför en fabrik i huvudstaden Minsk.
IshockeyTT–AFP

Planen var att Lettland och Belarus skulle dela på värdskapet vid nästa års ishockey-VM.

Nu kräver den lettiska regeringen att få en ny samarbetspartner.

"Vår huvudsakliga dagordning är att göra allting, om situationen i Belaus inte förändras, för att flytta mästerskapet till vilket annat land som helst", säger Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics.

Annons

Annons

Lettland vill inte längre arrangera nästa års ishockey-VM tillsammans med Belarus och letar nu efter en ny partner att dela värdskapet med. Det meddelar landets regering efter helgens enorma protestvåg som följt efter det omstridda presidentvalet i Belarus där Aleksandr Lukasjenko vann med stor majoritet.

"Givet situationen i Belarus så har vi beslutat att inleda samtal med Internationella ishockeyförbundet om att flytta nästa års ishockey-VM från Minsk (Belarus huvudstad) till ett annat land medan Riga (Lettlands huvudstad) får vara kvar som värd", säger Lettlands premiärminister Krisjanis Karins i ett uttalande enligt AFP.

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics tillägger:

"Vår huvudsakliga dagordning är att göra allting, om situationen i Belaus inte förändras, för att flytta mästerskapet till vilket annat land som helst."

I söndags samlades tiotusentals människor i Minsk med krav på Lukasjenkos avgång – på dagen en vecka efter det av omvärlden utdömda valet den 9 augusti.

Ishockey-VM 2021 är tänkt att inledas den 21 maj. Årets upplaga av mästerskapet, som skulle arrangerats i Schweiz, ställdes in på grund av coronapandemin.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons