Libanons nygamle premiärminister: al-Hariri

Saad al-Hariri.
Saad al-Hariri.
LibanonTT-AFP-Reuters

Libanons president Michel Aoun utser den tidigare premiärministern Saad al-Hariri till att försöka leda landet ännu en gång.

Premiärministerkandidaten lyssnar på Frankrike och lovar att bilda regering med opolitiska experter på ministerposterna.

Annons

Annons

Affärsmannen Saad al-Hariri, som varit Libanons premiärminister i två omgångar, kan nu för tredje gången bli landets premiärminister – nästan ett år efter att han avgick i oktober i fjol.

Under året som han varit borta från posten har ekonomin fortsatt sin resa nedåt. Nu ska han försöka sig på det som Mustapha Adib misslyckades med – nämligen att bilda regering – sedan den tidigare premiärministern Hassan Diab avgick efter den omfattande explosionen i Beiruts hamn i början av augusti.

Jag kommer att arbeta med att bilda regering snabbt eftersom tiden är på väg att rinna ut, och detta är den enda och sista chansen för vårt land, säger al-Hariri.

Saad al-Hariri lovar samtidigt att den nya regeringen ska utgöras av teknokrater, det vill säga experter utan band till politiska partier, i enlighet med Frankrikes vägkarta för att leda landet ut ur krisen.

Libanon har skakats av protester i mer än ett års tid. Jättesmällen i augusti – då närmare 190 människor dödades, 6 500 skadades och omkring 300 000 fick sina bostäder förstörda eller skadade – har blivit en symbol för vanstyre. Som bakgrund ligger den kollapsade ekonomin och valutan, statens skuldsättning, skenande fattigdom och hotet om statsbankrutt – för att inte tala om riskerna för ett nytt inbördeskrig.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons