A-
A+

Liberaler lämnar i protest mot SD-beslutet

Nyamko Sabuni vann striden på söndagens partiråd men förlorade några medlemmar. Arkivbild.
Nyamko Sabuni vann striden på söndagens partiråd men förlorade några medlemmar. Arkivbild.
PolitikTT

Flera liberaler lämnar partiet i protest. Söndagens beslut om att sikta på en borgerlig regering som ska kunna söka stöd även hos SD väcker starka känslor.

Annons

Annons

Det här är ett parti som jag har röstat på och som tillhört mitt liv i snart tre decennier. Så det är inte lätt. Men man måste ha sina värderingar och principer i politiken, säger Abdukadir Salad Ali.

Han har varit verksam för Liberalerna i Spånga-Tensta, kandiderat till EU-valet 2019 och suttit som ersättare i Stockholms överförmyndarnämnd. 2020 utsågs han till Årets liberal. I går tog han beslutet att lämna sina uppdrag och partiet.

Abdukadir Salad Ali kallar det en sorgens dag. Sverigedemokraterna är inget parti han delar värderingar med.

Det är ett främlingsfientligt parti som ligger väldigt långt ifrån hur jag ser på medmänsklighet, flyktingar och invandring. Liberalerna är ett parti som alltid försvarat människorna.

Han gick inte med i dåvarande Folkpartiet på grund av något partiprogram utan av en enskild händelse.

Det var när Bengt Westerberg lämnade den berömda soffan med Ian och Bert. Den gesten gjorde att jag blev folkpartist.

Abdukadir Salad Ali syftar på valvakan i SVT 1991 då dåvarande folkpartiledaren Bengt Westerberg lämnade soffan i protest mot Ny demokratis partiledare Ian Wachtmeister och Bert Karlsson och partiets invandrings- och flyktingpolitik.

Fått nya medlemmar

Även på andra håll i landet leder söndagens beslut till avhopp.

Peter Harich, tidigare kommunfullmäktigeledamot i Eskilstuna, skriver på sociala medier att han måste kunna stå rak i ryggen mot främlingsfientlighet. Han lämnar sina uppdrag och avslutar sitt medlemskap omedelbart. Harich vill inte ställa upp på en intervju med hänsyn till sina partikamrater.

Till TT säger han att debatten har varit god men att han nu kommit till det här beslutet eftersom han inte känner sig hemma i partiet längre.

Men partirådets beslut leder också till nya medlemmar. I Västsverige har 22 personer sagt upp sitt medlemskap och 19 tillkommit, enligt ordförande Pär Gustafsson.

En annan som lämnar politiken är Simon Härenstam, Liberalernas ordförande på Gotland. Sedan tidigare är det känt att Christer Nylander, riksdagsledamot och andre vice partiordförande, inte ställer upp för omval 2022 med den nya inriktningen.

Annons

Annons

"Från hela Sverige"

Även enskilda medlemmar lämnar partiet på lokal nivå. Gunnar Nordmark, ordförande för Liberalerna i Kronoberg, säger att det rör sig om en handfull personer.

Det är att de uppfattar att man släpper fram SD som gör att de vill lämna.

Han är själv kritisk mot partiledaren Nyamko Sabunis inriktning men tänker sitta kvar.

Jag vill understryka att även om beslutet på partirådet går rakt emot vad jag tycker så ligger ändå mitt hjärta hos det liberala partiet.

Sörmlands förbundsordförande Stefan Krstic säger att det inte enbart är negativa åsikter om beslutet på partirådet.

Vi har medlemmar som både är lättade och som har frågor. Jag får rapporter från hela Sverige att det är folk som lämnar men också folk som kommer till partiet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!