A-
A+

Liberalerna öppna för att runda budgetregler

Partiledaren Nyamko Sabuni och L-gruppledaren i riksdagen, Johan Pehrson vid Liberalernas partiråd 2020.
Partiledaren Nyamko Sabuni och L-gruppledaren i riksdagen, Johan Pehrson vid Liberalernas partiråd 2020.
PolitikTT

Liberalerna sliter med frågan om partiet ska, och i så fall hur mycket, vara öppna för samarbete och budgetsamarbete med Sverigedemokraterna. Partiets gruppledare Johan Pehrson ser inget hinder för samtal, enligt en intervju i Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Det innebär att man går till finansutskottet och pratar med Sverigedemokraterna vilket jag har gjort sedan de kom in i riksdagen, säger Pehrson till DN.

Partiledaren Nyamko Sabuni gjorde nyligen klart att hon och en majoritet i partistyrelsen kan tänka sig att sitta i en borgerlig regering med stöd av SD efter valet 2022. Hon kan också tänka sig att ge sitt stöd till en regering med Ulf Kristersson som statsminister som backas upp av SD.

Är överspelade

Däremot har hon sagt nej till att stödja en regering där SD ingår.

Hon har sagt att hon inte vill budgetförhandla med SD och vill heller inte ha ett budgetsamarbete med SD i stil med det som Liberalerna och Centerpartiet nu har med regeringen. Men det går att göra upp om budgetfrågor i riksdagens finansutskott med alla partier, har hon förklarat.

Det säger nu också Johan Pehrson. Han menar att budgetreglerna som säger att riksdagen inte ska försöka rycka ut delar i regeringens budget har blivit överspelade. Han pekar på utbrytningar som M och KD gjort tillsammans med V och SD, om kommunmiljarder, till exempel.

Annons

Annons

"Gilla läget"

Sossarna började 2010 att upplösa budgetordningen, påhejade av borgarna sedan 2014–2018. Och nu sitter V och SD och håller varandra i hand. De har i och för sig M och KD som mellanlägg för att inte smutsa ner varandra. Det är bara att gilla det läget. Och vad innebär det för Liberalerna? Jo, när vi får våra fem sex sju åtta nio procent i valet så kommer vi också att behöva delta i det. I politik får man ibland smutsiga händer, säger Johan Pehrson till DN.

Partistyrelsens förslag om linje i valet 2022 ska upp till behandling och beslut på partirådet, ett slags mellankongress med ombud från hela landet, den 28 mars. Försök pågår att få till en kompromiss om hållningen till SD och hur samarbete kan se ut. Enligt DN finns det krav på förtydliganden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!