A-
A+

Lidingöloppet görs om – och får tuff konkurrens

Lidingöloppet 2019. Arkivbild.
Lidingöloppet 2019. Arkivbild.
MotionsidrottTT

Lidingöloppet ändrar format i höst och kommer att arrangeras i över en vecka.

Men även andra löparfester som Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon anordnas i närtid.

Det kommer att bli en väldigt stor konkurrens i höst, säger Lidingöloppets generalsekreterare Cecilia Gyldén.

Annons

Annons

Vanligtvis avgörs Lidingöloppet under tre dagar med runt 40 000 deltagare. Det lär inte vara möjligt i höst, i stället görs formatet om för att minska hälsorisker och öka säkerheten.

"Lidingöloppsveckan" kommer att pågå över två helger med start den september 24 och avslutning 3 oktober.

Vi vill ha en flexibilitet som arrangör för att kunna sprida ut loppen under en längre tid, så att vi kan genomföra och erbjuda alla våra lopp men även kunna ta hänsyn till eventuella coronaanpassningar som vi kan behöva göra. Det andra är att vi gentemot våra deltagare vill skapa mer luft i programmet. Vi kan ha startgrupper med lite färre deltagare, mindre tryck på transporter och andra anpassningar för att det ska kännas lugnt och tryggt, säger Lidingöloppets generalsekreterare, Cecilia Gyldén.

"Behöver en morot"

Exempelvis är den klassiska tremilen det enda loppet den 25 september – och den kommer att pågå hela dagen. I stället för att alla startar vid samma tid planerar man för olika startgrupper utspritt över dagen.

Cecilia Gyldén säger att man i nuläget ligger på ungefär samma läge i antal anmälningar som under ett pandemifritt år. Det beror visserligen på att många har flyttat över sin anmälan från det inställda loppet 2020 till i år, men hon tror att det finns ett stort sug hos folk att delta.

Något som faktiskt har fungerat under pandemin är att många har fortsatt att springa, jogga och ta långpromenader. Så vi tror att i alla fall ganska många av de som springer regelbundet är sugna på att springa lopp och behöver det här som en morot för att fortsätta träna, säger Gyldén.

Annons

Annons

Konkurrerar med storlopp

Men riktigt lika många deltagare som det har varit före pandemin tror hon inte på. Sedan tidigare har Göteborgsvarvet flyttats från maj till september och tidigare i veckan flyttade Stockholm Marathon från juni till oktober.

Det kommer att bli en väldigt stor konkurrens i höst, och det kommer att påverka. Som löpare kan man inte springa tre tuffa lopp, nästan tre helger i rad. Vi får kanske sätta målen ännu lägre men vi får ändå hoppas på en reglerad folkfest i år, säger Gyldén.

TT: Kan det bli så att ni fortsätter med det här formatet kommande år?

Vi får utvärdera det och se vad som var bra. Det får vi nog fatta beslut om efter årets lopp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!