Lind: Kulturlivet lever trots det svåra läget

I fjol talade kulturminister Amanda Lind (MP) på Bokmässan i Göteborg. I år deltar hon i en strömmad invigningsceremoni från Fotografiska i Stockholm. Arkivbild.
I fjol talade kulturminister Amanda Lind (MP) på Bokmässan i Göteborg. I år deltar hon i en strömmad invigningsceremoni från Fotografiska i Stockholm. Arkivbild.
LitteraturTT

Glöm trängseln bland förlagsmontrarna på Bokmässan i Göteborg.

Bokmässan Play strömmar seminarier direkt och gratis till alla intresserade.

Det svåra läget till trots så lever vårt kulturliv, säger kulturminister Amanda Lind (MP), som invigde den digitala mässan på torsdagsmorgonen.

Annons

Annons

Från Fotografiska i Stockholm uppmärksammade kulturministern ett av Bokmässans teman: "Läs, läs, läs".

Privilegiet i att kunna läsa och skriva är något som måste förmedlas till alla barn och unga. Nya världar öppnas, man blir säker i sitt språk och det är en nyckel för att kunna utveckla ett aktivt medborgarskap i vår demokrati. Det handlar om makt och frihet, sade Amanda Lind under invigningen.

Hon framhöll skolans och föräldrarnas roll för att inspirera sina barn men lyfte också fram bibliotekarierna.

Ni gör hela skillnaden.

"Släpp mobilen"

Hon vände sig också direkt till de unga läsarna med en uppmaning om att släppa mobilerna.

Jag vet att frestelsen är stor, jag kan känna den själv. Men den där lilla startsträckan som finns till en roman, den kommer att betala sig.

Frida Edman, Bokmässans ansvariga, beskriver play-tjänsten som "en guldgruva av både direktsända och förinspelade författarsamtal" som kommer att finnas tillgängliga under ett års tid.

Annons

Annons

440 författare medverkar

Under de fyra dagar som mässan pågår kommer 140 digitala studiosamtal att hållas, och totalt medverkar cirka 440 författare, forskare och sakkunniga.

Årets mässa ägnas i huvudsak åt svensk litteratur och bland de medverkande författarna finns bland andra Anna-Karin Palm, Alex Schulman, Åsa Linderborg, Hanna Nordenhök och Göran Greider.

En handfull utländska dragplåster, däribland Salman Rushdie, Jonathan Safran Foer och Valeria Luiselli, medverkar genom samtal som spelats in i New York.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons