Lind vill se mer coronastöd till damidrotten

Samarbetspartierna stöder regeringens förslag om ytterligare en miljard kronor i stöd till idrotten, meddelar idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Samarbetspartierna stöder regeringens förslag om ytterligare en miljard kronor i stöd till idrotten, meddelar idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
AllmäntTT

Idrotten får ett nytt miljardstöd för att dämpa effekterna av coronapandemin.

Nu öppnar idrottsminister Amanda Lind (MP) för att en större andel av pengarna ska gå till damidrott.

Vi hoppas att hon står vid sitt ord, säger damallsvenska stjärnan Julia Zigiotti Olme.

Annons

Annons

Den 21 augusti föreslog regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet att idrotten skulle få ytterligare 1 miljard kronor i stöd under coronapandemin.

Nu är det klart att pengarna kommer idrotten till del sedan förslaget fått stöd av Centerpartiet och Liberalerna. Det kommer att finnas med i finansminister Magdalena Anderssons ändringsbudget i nästa vecka.

I våras fick idrotten ett första stöd på en halv miljard kronor. Det var utformat för att kompensera för intäktsbortfall vilket fick konsekvensen att herrklubbarna, som generellt sett har mycket högre omsättning än damernas största föreningar, fick 95 procent av stödet till elitfotbollslagen.

Något som har kritiserats hårt från damfotbollshåll.

Det är bara att hoppas att de gör en förändring den här gången. Det har haft sina chanser och det talar sitt tydliga språk när de ger 95 procent till herrarna. Jag hoppas att de lär av sina misstag, säger Julia Zigiotti Olme, offensiv kugge i damallsvenska Göteborg FC.

"Jämställdhet måste beaktas"

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson försvarar dock stödets upplägg.

Grundbulten är tydlig, man kompenseras för det man skulle ha haft som intäkt. Det hindrar inte att det finns områden där man kan förbättra saker och ting, säger han till TT.

Men nu öppnar Amanda Lind för att ändra fördelningen när de nya pengarna ska delas ut i oktober. Hon beskriver det som att RF och regeringen dragit lärdomar från i våras.

Då är det rimligt att ta in vad man behöver göra för justeringar, konstaterar hon.

Mer jämställdhet är en sådan.

Det jag ser framför mig är att jämställdhet är en sak som måste beaktas, säger Amanda Lind till TT.

Annons

Annons

Strukturell hänsyn

Om ett damlag har svårare att överleva coronakrisen på grund av att de har mindre intäktsmöjligheter än ett herrlag är det något som måste spela in, resonerar hon.

Det handlar ju som sagt om att säkra den breda idrottsrörelsen. Men då kan det finnas strukturella orättvisor i grunden att ta hänsyn till, fortsätter Lind.

Julia Zigiotti Olme välkomnar idrottsministerns hållning:

Det borde vara självklart att man ska hitta en lösning och det är bra att Amanda Lind går ut och säger det. Så hoppas vi att hon står vid sitt ord.

Idrotten har drabbats hårt av pandemin. Begränsningen på antalet människor vid publika sammankomster har medfört att i stort sett alla idrottsevenemang har fått stänga ute publik sedan i mars och många föreningar har blivit utan viktiga intäkter sedan även motionstävlingar och annan breddidrott fått ställas in.

Förlustproblemet för idrotten har varit likadant under den här perioden genom att coronaläget har fortsatt. Vi har gått från ett hundrameterslopp till ett maratonlopp, säger Björn Eriksson.

Inte värva spelare

Det första stödet täckte det andra kvartalet, från april till juni. De nya pengarna ska räcka i två kvartal, hela det andra halvåret 2020.

En stor del av det första stödet gick till elitidrotten. Frågor har väckts om hur stora fotbollsklubbar som bland annat AIK och IFK Göteborg kunnat värva spelare, i flera fall nuvarande eller tidigare landslagsmän, under en ekonomisk kris.

Amanda Lind säger att hon inte vill kommentera enskilda klubbars hantering, men tillägger:

Den här miljarden ska säkra idrottsrörelsens överlevnad. Syftet är inte att det ska vara en bonus för att klubbar ska kunna värva dyra spelare.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons