A-
A+

Lindahl trodde att landslagskarriären var över

Hedvig Lindahl efter tisdagens träning med damlandslaget i fotboll på Estádio Municipal de Albufeira i Portugal.
Hedvig Lindahl efter tisdagens träning med damlandslaget i fotboll på Estádio Municipal de Albufeira i Portugal.
FotbollAlbufeira, TT:s utsände

Landslagsresan såg ut att ha nått vägs ände. Men Hedvig Lindahl, 39, är tillbaka. Målvaktsveteranen kan mycket väl ta en plats i Peter Gerhardssons trupp till sommarens fotbolls-VM.

När Peter ringde var jag beredd på att han skulle säga "tack för det som har varit men nu går vi vidare", säger Lindahl.

Annons

Annons

Hedvig Lindahl under tisdagens träning med damlandslaget.
Hedvig Lindahl under tisdagens träning med damlandslaget.

EM-sommaren fick ett tungt slut för de senaste årens självskrivna förstamålvakt i landslaget. Hedvig Lindahl borde nog ha räddat åtminstone två av målen i Sveriges 0–4-förlust i semifinalen mot England.

En tid efteråt berättade Lindahl att hon är klar med landslaget, åtminstone tillfälligt. Det är dags att släppa fram de yngre kollegorna, resonerade veteranen.

Jag kände att jag gjorde mitt absoluta yttersta, och att det räckte så långt. Och att det då kanske var dags att någon annan får testa, säger Hedvig Lindahl.

Blev förvånad

Men dörren lämnades på glänt, och när förbundskapten Peter Gerhardsson i december presenterade truppen till damernas första januariturné, i Portugal, var Lindahl tillbaka.

Vi pratar ju alltid inför varje uttagning. Och när han skulle ringa före jul var jag beredd på att han skulle säga ”men du, tack för det som har varit men nu går vi vidare”. Men det sade han inte, så jag blev lite förvånad.

TT: Vad tänker du om landslaget nu?

Jag försöker att inte sätta så mycket press på mig själv, det är det som är skillnaden mot hur jag har varit tidigare. Om de fortfarande tycker att jag har något att bidra med, även om jag inte driver mig själv lika hårt, så är jag glad att jag få vara med.

Under hösten har antingen Chelseas Zecira Musovic eller Häckens Jennifer Falk vaktat det svenska målet. Ingen av dem finns med i Portugal – det är inget officiellt landslagsfönster och därför saknas bland annat Europaproffsen – men får finna sig i att ha fått en nygammal konkurrent inför årets höjdpunkt.

Annons

Annons

Oceanien nästa?

Hedvig Lindahl är definitivt aktuell för VM i Australien och Nya Zeeland.

Absolut, annars hade hon inte varit här, säger Peter Gerhardsson.
Vi ska åka med de bästa spelarna till VM. Det handlar om de tre bästa målvakterna, och är hon en av dem så kommer hon att vara med.

Lindahl känner fortfarande att hon inte vill stå i vägen för nästa generation målvakter. Samtidigt har hon landat i slutsatsen att det inte är hennes ansvar att bestämma när det är dags att kliva åt sidan.

Jag får väl inse att jag inte är förbundskapten. Om Peter tycker att någon annan ska få chansen så har jag sagt väldigt tydligt att det är "fine" för mig. Det finns inga "hard feelings" i så fall, säger Lindahl.

VM inte allt

Sverige har inte lyckats boka in någon landskamp under lägret på Algarvekusten. En internmatch är inplanerad på söndag, men för Lindahl är det framför allt på träningarna, och i klubblaget Djurgården, hon behöver visa framfötterna för att öka sina chanser till VM.

En skillnad mot tidigare år är dock att hon inte står och faller med ett världsmästerskap.

Just nu känner jag mest att det är kul att vara här. Jag har inte den pressen på mig, jag tänker vara snällare mot mig själv det här året. Det är klart att det är kul att vara med i en mästerskapstrupp. Men det skulle inte vara mitt första VM. Om jag är hemma så finns det något fint med det. Då kanske man kan jobba i en medieroll eller något sådant, eller vara med barnen. Det finns fördelar och nackdelar med allt, säger Lindahl.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.