A-
A+

Linde: De har betalat ett högt pris

Utrikesminister Ann Linde (S) vid ett annat tillfälle.
Utrikesminister Ann Linde (S) vid ett annat tillfälle.
Nobels fredsprisTT

Journalisterna på ryska Novaja Gazeta har fått betala ett högt pris, påminner utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till att Nobels fredspris i år går bland annat till en av tidningens journalister, Dmitrij Muratov.

Annons

Annons

Muratov är chefredaktör för Novaja Gazeta och den tidningsredaktionen har jag besökt i Moskva några gånger. Deras journalister har fått betala ett högt pris, bland annat har flera fått betala med sitt liv, säger Ann Linde vid en pressträff på utrikesdepartementet.
Den mest kända är Anna Politkovskaja. Jag var faktiskt inne i hennes rum för att visa respekt för det modiga arbete som journalister gör.
På Filippinerna har man länge haft en svår situation för journalister att få fram korrekta nyheter och inte fake news.
Det här fredspriset kommer att sätta ljuset på situationen för enskilda journalister, men också för yttrandefrihet i stort och det tycker jag är väldigt positivt.

I samband med att FN:s generalförsamling sammanträdde i New York för några veckor sedan anordnade Sverige ett stort seminarium tillsammans med Reportrar utan gränser. Flera journalister var med via videolänk, bland annat den filippinska fredspristagaren.

Då var det en journalist från Filippinerna som hade ett sådant otroligt brandtal som gjorde att alla ställde sig upp och applåderade - och det var hon, säger Ann Linde om Maria Ressa.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.