Linde i samtal med Belarus oppositionsledare

Sveriges utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Sveriges utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
BelarusTT

Sverige erbjuder sig att möjliggöra en dialog mellan oppositionen och regimen i Belarus.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger till SVT Nyheter att oppositionen har accepterat erbjudandet – men att regeringen i Minsk ännu inte har återkommit.

Annons

Annons

Hon var mycket positiv, säger Linde till SVT efter dagens telefonsamtal med den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja som befinner sig i Litauen.
Vi hade ett mycket långt samtal, väldigt ingående där jag redogjorde både för de protester vi har haft mot valfusket, kravet på att släppa alla fångar och hur vi nu agerar. Sedan hade jag med mig ett erbjudande från OSSE, där ordförande som är Albanien och inkommande ordförande som är Sverige, erbjuder oss att komma till Minsk för att möjliggöra en dialog, säger Linde till tv-kanalen.

Väntar på svar

Utrikesminister Linde har även framfört erbjudandet till Belarus regering. Under dagen har hon talat i telefon med Belarus tillförordnade utrikesminister Vladimir Makej, enligt svenska utrikesdepartementet.

Han sade naturligtvis att det har varit val, att Lukasjenko är vald av en majoritet av befolkningen, där vi har sagt att vi inte erkänner valresultatet, säger Linde till SVT.

Men Sveriges regering väntar fortfarande på svar.

 Vi har inte fått svar ännu från regeringen och presidenten, säger Linde.

Annons

Annons

UD avfärdar

Belarusiska UD, å sin sida, beskriver samtalet som en diskussion om ett eventuellt samarbete mellan Belarus och EU, en beskrivning som svenska UD avfärdar.

Makej ska även ha pratat med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, rapporterar Reuters.

På onsdag väntas EU öka trycket på president Aleksandr Lukasjenko genom nya sanktioner med anledning av det ifrågasatta valet den 9 augusti och regimens hantering av de efterföljande protesterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons