A-
A+

Linde i Ukrainasamtal med USA

Utrikesminister Ann Linde befinner sig i USA. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde befinner sig i USA. Arkivbild.
PolitikTT

Utrikesminister Ann Linde (S) har landat i Washington för att med USA diskutera Rysslands agerande i och omkring Ukraina.

Det viktiga är att få deras analys av läget, men framför allt att ge vår analys av läget och säga varför detta är så viktigt för Sveriges säkerhet, säger Ann Linde till TT.

Annons

Annons

Under tre dagar ska utrikesminister Ann Linde ha en rad möten i den amerikanska huvudstaden. Överst på agendan står samtal med vice utrikesminister Wendy Sherman och president Joe Bidens biträdande nationelle säkerhetsrådgivare Jonathan Finer.

Till dem ska utrikesministern framföra Sveriges ståndpunkt inför nästa veckas förhandlingar i Genève mellan Ryssland och USA, Nato och OSSE.

Det viktigaste med den här resan är samtalen inför alla de dialoger som ska vara nästa vecka, säger Ann Linde till TT strax efter ankomsten till Washington.

Oerhört berörda

Sverige och Finland är ju oerhört berörda av de förslag som Ryssland har kommit med och därför måste vi vara väldigt tydliga med USA hur vi ser på det som USA och Ryssland ska diskutera nästa vecka, fortsätter hon.

Ryssland listade i december ett antal krav som landet vill att militäralliansen Nato och USA ska gå med på, med anledning av den ökade spänningen och den ryska upptrappningen vid gränsen till Ukraina.

Ann Linde var då tydlig med att Sverige exempelvis fullt ut avvisar kravet att Nato inte ska ta in några nya medlemmar.

Annons

Annons

Oacceptabla krav

Flera av kraven är naturligtvis helt oacceptabla, men det är positivt att man ska ha en dialog och där måste naturligtvis de svenska säkerhetsintressena komma in, säger Ann Linde.

Vad det innebär konkret och vad hon kommer att säga om Sveriges hållning till sina amerikanska motparter vill hon än så länge inte gå in på.

Jag vill gärna prata mer om detta senare, men inte just nu, säger Ann Linde.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.