Linde mötte oppositionsledaren: "Givande"

Den belarusiska oppositionsledaren Olga Kovalkova besökte Sverige och utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Den belarusiska oppositionsledaren Olga Kovalkova besökte Sverige och utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Belarus/StockholmTT

Utrikesminister Ann Linde tog på måndagen emot den belarusiska oppositionsledaren Olga Kovalkova i Stockholm. "Ett givande möte", skriver Linde på Twitter.

Annons

Annons

Olga Kovalkova sitter i styrelsen för det övergångsråd som den belarusiska oppositionen skapade efter det omstridda presidentvalet den 9 augusti. I början av september tvingades hon lämna landet men har från exilen fortsatt försöka väcka stöd för demokratirörelsens sak.

Vi träffade Ann Linde och jag berättade om krisen i Belarus och om att Aleksandr Lukasjenko helt saknar folkets stöd, säger Kovalkova till TT.
Varje land som stöder demokratiska värderingar måste hålla en tydlig linje. Lukasjenkos mandatperiod går ut den 5 november och därefter bör inga länder förhandla med honom eftersom han inte är folkvald.

På Twitter beskriver Ann Linde mötet med oppositionsledaren som givande.

"Vi diskuterade vägen framåt genom nationell dialog. Repression och våld gentemot fredliga demonstranter och oppositionen är helt oacceptabelt", skriver utrikesministern på Twitter.

Sverige har sedan tidigare fryst delar av sitt bistånd till Belarus, ställt sig bakom EU-sanktioner mot landet samt sänt svenska diplomater i Belarus för att skydda nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj – som även hon sitter i styrelsen för oppositionens övergångsråd.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons