A-
A+

Linde: Oerhört ingripande av Belarus

Utrikesminister Ann Linde (S) kallar Belarus nedtvingande av en EU-flight mellan Aten och Vilnius, för att gripa en regimkritisk journalist, för oerhört. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) kallar Belarus nedtvingande av en EU-flight mellan Aten och Vilnius, för att gripa en regimkritisk journalist, för oerhört. Arkivbild.
UtrikesTT

Det är en oerhörd händelse att sätta alla dessa personer i fara.

Det säger utrikesminister Ann Linde (S) om att Belarus tvingade ner ett flyg mellan Aten och Vilnius med över hundra EU-medborgare ombord att landa i Minsk.

Belarus ambassadör har kallats upp till UD med anledning av händelsen.

Annons

Annons

Det är helt tydligt att det är ett ingripande mot ett civilt flyg på väg mellan två EU-länder. Över hundra EU-medborgare har utsatts för ett helt oacceptabelt, farligt och hänsynslöst ingripande, säger Ann Linde till TT.

Kräver utredning

Det här kräver en utredning och jag har noterat också att den internationella civila luftfartsorganisationen ICAO också har gått ut och sagt att det kan vara ett konventionsbrott, tillägger hon.

Belarus ambassadör har kallats upp till UD med anledning av söndagens händelser. Mötet kommer att äga rum i morgon tisdag, bekräftar utrikesministern för TT.

Planet tvingades uppenbarligen ner för att myndigheterna i Belarus skulle kunna gripa den oppositionelle journalisten och regimkritikern Roman Protasevitj.

Han måste omedelbart släppas. Hans flickvän har de också tagit, uppger Ann Linde.

TT: Skulle du säga att det var en kapning?

Vi får se vad utredningen kommer fram till hur det har gått till, men det är uppenbart att det är ett tvångsingripande.

Linde hänvisar till att Belarus skickade upp stridsplan för att styra om flighten till Minsk. Hon noterar att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beskrivit det som en kapning.

Annons

Annons

Oerhörd vecka

Det har varit en oerhört mörk vecka i Belarus, detta är kulmen, säger hon och lyfter även regimens tillslag mot den journalisterna på sajten tut.by samt att en framträdande person i oppositionen avled i fångenskap.

TT: Vad kan EU göra nu, vad ska svaret från EU bli?

Jag utesluter ingenting, det som jag tror ligger överst på bordet är sanktioner. EU var ju redan igång med en fjärde runda sanktioner, säger Linde.

Hon pekar på att det redan har varit tre rundor sedan det förfuskade valet i augusti förra året. Den senaste händelsen påverkar hur skarpa de blir.

Det som skett är ett sätt tysta det fria ordet och skrämma – du ska inte ens kunna känna dig säker på en resa mellan två EU-länder, i ett civilt flygplan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!