A-
A+

Linde om Belaruskrisen: "Hybridattack"

Ann Linde och Sergej Lavrov under dagens möte i Moskva.
Ann Linde och Sergej Lavrov under dagens möte i Moskva.
RysslandTT

Utrikesminister Ann Linde är i Moskva, och har i dag träffat bland andra den ryske kollegan Sergej Lavrov.

Samtalen har bland annat berört migrantkrisen i Belarus och den hotande nedstängningen av människorättsorganisationen Memorial.

Annons

Annons

Den svenska utrikesministern åker som nuvarande ordförande i Osse (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), där även Ryssland är medlem.

Ett av de ämnen som avhandlats i samtalen är migrantkrisen i Belarus, som Linde kallar en "hybridattack".

Vi kan konstatera att det har skett förändringar det senaste dygnet där Minsk har flyttat migranterna till hangarliknande byggnader. Jag var väldigt tydlig med att vi ser på det här som en hybridattack mot EU – man vill ändra EU:s politik genom att orkestrera migranter till den yttre gränsen, säger hon till TT.
I några av de samtal jag hade tog man upp vad som händer i Turkiet, i Italien och mellan Storbritannien och Frankrike, och jämförde detta med Belarus. Då kunde jag naturligtvis säga att det har inget med varandra att göra. Det här är en orkestrerad förflyttning av människor för att förändra ett politiskt beteende.

Osse har också i veckan kritiserat Ryssland för "trakasserier" i försöken att stänga den anrika ryska människorättsorganisationen Memorial. Ann Linde träffade organisationen under torsdagskvällen.

Jag uttryckte vårt fulla stöd för deras otroligt viktiga arbete. I mitt möte med utrikesminister Lavrov tog jag upp att det är otroligt viktigt att frivilligorganisationer som Memorial får fortsätta arbeta utan inskränkningar, säger hon.
Det här ser vi som en viktig del i Osse – mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Det framförde jag till Lavrov, till rysk press och till alla andra jag talade med.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.