A-
A+

Linde om Kinas bestraffning: Oacceptabelt

Björn Jerdén, programchef och forskare på Utrikespolitiska Institutet. Arkivbild.
Björn Jerdén, programchef och forskare på Utrikespolitiska Institutet. Arkivbild.
PolitikTT

När EU riktar sanktioner mot Kina ger landet igen mot bland andra en svensk forskare vid Utrikespolitiska instititet.

Det är helt oacceptabelt, enligt utrikesminister Ann Linde, som kommer att vända sig till ambassaden i Stockholm.

Annons

Annons

Utrikesminister Ann Linde efter måndagens möte i Bryssel.
Utrikesminister Ann Linde efter måndagens möte i Bryssel.

EU:s sanktioner mot Kina motiveras med landets brott mot mänskliga rättigheter i provinsen Xinjiang, där rapporter gör gällande att så många som ett miljontal muslimska kineser hålls i läger.

Kinas sanktioner riktas mot tio personer och fyra organisationer i Europa. En av dem är svenske Björn Jerdén, som leder det nationella kunskapscentrumet om Kina vid Utrikespolitiska institutet.

Straffar godtyckligt

Utrikesminister Ann Linde (S) reagerar.

Det är naturligtvis helt oacceptabelt och vi kommer naturligtvis direkt ta upp med kinesiska ambassaden i Stockholm om vad som är grunden för att den svenska medborgaren är listad, säger hon efter måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

Hon poängterar att EU:s sanktioner motiveras av övertramp som personerna de riktas mot har gjort, medan Kina agerar mer godtyckligt.

Vi har ju inte sanktioner för att straffa utan för att ändra ett beteende. Om man bryter mot mänskliga rättigheter så vill vi ju att man ska sluta göra det. Så som den kinesiska listan ser ut så verkar det bara vara en allmän svepning över alla som man tycker allmänt har uttalat sig, säger Linde.

Björn Jerdén citeras ofta av svenska medier, däribland TT, i Kinafrågor.

Annons

Annons

Försvårar samspråk

Sinologen Torbjörn Lodén, professor emeritus vid Stockholms universitet som verkat i Kina i perioder, överraskas av landets val av måltavla.

Jag känner inte till att man riktat sanktioner mot enskilda forskare på det sättet, som svar på sanktioner från en stat eller EU. Många forskare är portförbjudna i Kina, men inte till följd av något sådant här, säger han.

Lodén välkomnar utrikesminister Lindes reaktion. Han befarar att de spänningar som redan finns mellan Kina och västvärlden bara kommer att tillta. Framför allt lär det inte förändra EU:s eller omvärldens synpunkter på Kinas förhållande till mänskliga rättigheter, enligt sinologen.

Det kinesiska agerandet i det här sammanhanget försvårar, eller närmast omöjliggör, den dialog och de samtal mellan Kina och andra länder som hela världen faktiskt behöver, säger Lodén.
Det är upprörande att sanktioner riktas mot en enskild forskare som strävar efter och försöker så gott han kan att förstå Kinas roll i världen. Jag känner honom som en mycket seriös forskare som bidrar till ökad kunskap till Kina och dess relationer till västvärlden, vilket regeringar i både Peking och väst borde uppskatta honom för.

Får inte komma dit

"Det är fullständigt oacceptabelt att Kina riktar sanktioner mot den fria forskningens företrädare", säger Utrikespolitiska institutets styrelseordförande Marie Söderberg i ett skriftligt uttalande på institutets hemsida, där det framgår att styrelsen reagerar "med bestörtning".

Kinas utrikesdepartement säger i ett uttalande att de personer och organisationer som drabbas av sanktionerna får inreseförbud till Fastlandskina samt Hongkong och Macao. Anknutna företag och institutioner får även restriktioner i sin kommunikation med Kina.

Den som hamnar på EU:s lista får inreseförbud till unionen och får sina eventuella tillgångar i medlemsländerna frysta.

EU har satt upp elva nya personer på sin lista, bland annat fyra kineser som kopplas till övergrepp i Xinjiang. På sanktionslistan finns sedan tidigare fyra ryska tjänstemän uppskrivna, på grund av mordförsöket mot den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

TT söker Björn Jerdén för kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!