A-
A+

Lista: Fem superstjärnor som passerat 40

Tampa Bay Buccaneers quarterback Tom Brady förde laget till Super Bowl-titeln i våras, som 43-åring. Nu är han 44 och har börjat en ny NFL-säsong.
Tampa Bay Buccaneers quarterback Tom Brady förde laget till Super Bowl-titeln i våras, som 43-åring. Nu är han 44 och har börjat en ny NFL-säsong.
IdrottTT

Det går att hålla på med idrott på toppnivå även som 40-plussare – som Tom Brady, 44, och Formiga, 43.

Här är några exempel på världsstjärnor som den blivande 40-åringen Zlatan Ibrahimovic kan jämföra sig med.

Annons

Annons

Zdeno Chara. Arkivbild.
Zdeno Chara. Arkivbild.
Formiga. Arkivbild.
Formiga. Arkivbild.
Roger Federer. Arkivbild
Roger Federer. Arkivbild
Serena Williams. Arkivbild.
Serena Williams. Arkivbild.

Tom Brady, amerikansk fotboll, 44 år

Efter 19 år i New England Patriots, och sex Super Bowl-titlar, bytte Brady till Tampa Bay Buccaneers i fjol. Den amerikanske quarterbacken förde laget till Super Bowl-titeln, som den med flest finaler (tio) och flest segrar (sju).

Zdeno Chara, ishockey, 44 år

Den slovakiske ishockeyspelaren var NHL:s äldste spelare förra säsongen och blir förstås den äldste även denna säsong. Han har nu anslutit till New York Islanders och i och med det lämnat Washington, där det blev 55 grundseriematcher och slutspelsmatcher förra säsongen.

Formiga, fotboll, 43 år

Brasilianskan landslagsdebuterade 1995 och gjorde i somras sitt tredje OS, i Tokyo. Hon har det brasilianska rekordet i antalet spelade landskamper, 205. Något mer OS blir det inte, men hon tänker fortsätta spela, åtminstone på klubbnivå. Hon spelade i Malmö 2004–2005 och har även spelat i USA i flera omgångar, samt i Paris Saint-Germain mellan 2017 och 2021.

Roger Federer, tennis, 40 år

Schweizaren ger inte upp karriären, trots två knäoperationer i fjol, och i augusti i år gjorde han ytterligare en. Han har 20 grand slam-titlar, delat rekord, och totalt 103 titlar, vilket han är tvåa på efter Jimmy Connors. Federer var nia på världsrankningen före skadeuppehållet.

Serena Williams, tennis, 40 år

Trots att amerikanskan har halkat ner till 41:a plats på världsrankningen drömmer hon fortfarande om en 23:e grand slam-titel och hon startade 2021 med en semifinalplats i Australian Open. Raset på rankningen kom i somras efter skador.

Hedersomnämnande: Den japanske fotbollsanfallaren Kazuyoshi "Kazu" Miura, 54, är världens äldsta spelare på proffsnivå. Han spelar för Yokohama FC och blev som 50-åring världens äldsta målskytt i en proffsliga.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.